Seimo opozicija šiame projekte įžvelgia dvigubus standartus ir galimybę pamaloninti „savus“. O ekspertai pastebi, kad valdininkams nepagrįstai skiriamos priemokos už kasdienius darbus ir nežinia kokios svarbos užduotis tik erzina visuomenę ir didina nepasitikėjimą valdžia.

Premijos gali padvigubėti

Ministro Pirmininko tarnyba parengė naują Vienkartinių piniginių išmokų valstybės tarnautojams skyrimo aprašo redakciją, pagal kurią keičiama valdininkų skatinimo tvarka.

Joje nenumatyta iki šiol buvusių vienkartinių vieno atlyginimo dydžio siekiančių išmokų švenčių, gyvenimo ir darbo jubiliejų, sukakčių progomis. Tačiau naujoje aprašo redakcijoje atsirado skatinimas už pagrįstus išskirtinius politinio pasitikėjimo ir statutinio valstybės tarnautojo metinius rezultatus ir atliktas vienkartines ypatingos svarbos užduotis.

Išskirtinius tarnautojus galima bus pamaloninti ne tik 100 proc. darbo užmokesčio dydžio sumomis, bet ir dvigubai didesnėmis išmokomis.

Taip pat numatyta skirti išmokas už tarnautojo kasmetinį gebėjimų įvertinimą. Jei gebėjimai atlikti pareigas bus įvertinti 4 balais, į valdininko kišenę keliaus vieno atlyginimo dydžio suma, jei 5 balais – 200 proc. atlyginimo dydžio išmoka.

Per kalendorinius metus vienkartine išmoka galima būtų skatinti ne daugiau kaip 15 proc. valstybės, savivaldybės ar įstaigos tarnautojų. Tačiau šie apribojimai nebūtų taikomi įstaigų ir jų administracijų vadovams.

Pokytis ir tas, kad vienkartinėms išmokoms nebereikės taupyti darbo užmokesčio lėšų, jos valdininkams galės būti skiriamos iš darbo užmokesčio fondo.

Kyšo dvigubi standartai

Ministro Pirmininko tarnyba pabrėžia, kad nauja vienkartinių išmokų skyrimo tvarka susieta su tarnautojų darbo rezultatais ir siekiu apriboti vadovų galimybes skirti vienkartines išmokas neribotam skaičiui darbuotojų. Taip pat akcentuojama, kad apie vienkartinių išmokų skyrimą privalu bus viešai informuoti visuomenę.

Tačiau Seimo opozicijos atstovai naujoje vienkartinių išmokų skyrimo tvarkoje linkę įžvelgti dvigubų standartų politiką, kuri gali būti palanki „saviems“.

„Tai dar vienas tokios politikos pavyzdys. Premjeras pareiškė, kad laikinos taupymo priemonės, išskyrus pensijas, taps nuolatinės, tačiau sutinka dvigubinti vienkartines išmokas. Anksčiau valdininkai per metus gaudavo 13 atlyginimų, dabar gaus 14. Panašu, kad išmokos bus skiriamos „saviems“ ir „geriems“, – pareiškė frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis. Anot parlamentaro, mokėti valdininkams priedus už darbus, kuriuos jie privalo atlikti ir gauna už tai atlygį, mažų mažiausiai nepadoru ir nesąžininga. Ypač tokiu metu, kai daugybė Lietuvos gyventojų nesuduria galo su galu.

Keisti skatinimo kriterijai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Kęstutis Masiulis labai palankiai vertina pasiūlytą naują vienkartinių išmokų skyrimo tvarką.

K.Masiulis nesutiko, kad dar ne metas dvigubinti valdininkus skatinančias išmokas. „Vis skatinam legendas, kad esame skurdo valstybė. Dauguma Lietuvos gyventojų gyvena normaliomis sąlygomis. Reikėtų mažiau visiems dejuoti ir daugiau pagalvoti apie tai, ką kiekvienas padarė, kad gyventų geriau. Kiekvieno žmogaus pragyvenimo lygis visų pirma priklauso nuo jo pastangų“, – pareiškė Seimo narys.

Strateginio valdymo konsultantas Gintas Umbrasas įsitikinęs, jog valstybės tarnautojų skatinimo sistema efektyviai veikia tik esant geram ir atviram įstaigų ir jų darbuotojų darbo planavimui. Kitaip premijos tik pabrangina viešojo administravimo paslaugas, sumažina paskatinimo negavusių kitų tarnautojų motyvaciją dirbti, maža to, suerzina visuomenę ir kelią nepasitikėjimą valdžia.
Pasak konsultanto, kartais susidaro įspūdis, kad vienus tarnautojus norima premijuoti už tai, kad jie gerai atlieka savo funkcijas, o kiti tenkinasi tuo, kad ateina į darbą.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją