Biržų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamente numatyta, kad iki 2012 metų sausio kiekvienas rajono savivaldybės tarybos narys, išskyrus merą ir mero pavaduotoją, kiekvieną mėnesį gali gauti 270 litų išmoką iš savivaldybės biudžeto. Šie pinigai skirti politikų veiklos (kanceliarijos, transporto, ryšių ir kt.) išlaidoms, patirtoms atliekant tarybos narių pareigas, kompensuoti.

Nuo kitų metų sausio 1 dienos ši išmoka didės iki 600 litų per mėnesį.

Nuo šių metų antrojo ketvirčio darbą pradėję savivaldybės tarybos nariai pateikė dokumentus apie išlaidas, kurias jie spėjo patirti vykdydami rinkėjų valią ir politines savo pareigas.

Deklaracijas pateikė trylika Biržų rajono savivaldybės tarybos narių, pateisinusių esą su tarybos nario veikla susijusias išlaidas. Minėti politikai ketino gauti 10706 Lt išmokų sumą.

Iš savivaldybės biudžeto politikams pervesta tik 9811 Lt, nes vienam tarybos nariui už ketvirtį galėjo būti kompensuota tik 810 Lt suma.

Išmokos vienija

Kone visus išmokai skirtus pinigus gavo ir valdančiosios koalicijos, ir prieš išmokų didinimą griežtai pasisakiusios opozicijos nariai.

Opozicionieriui „valstiečiui" verslininkui Audriui Šimui už pirmą ketvirtį išmokėta 766 litai, jo bendrapartietei Nijolei Šatienei - 810, o socialdemokratui Alfridui Jozėnui - 798 Lt.

Visą 810 Lt sumą gavo valdančiajai koalicijai priklausantys liberalsąjūdiečiai Skirmantė Griciūnienė, Kęstutis Slavinskas ir Povilas Stakionis, konservatoriai Vytas Jareckas ir Ramunė Čigienė, „centristas" Stasys Valiukas ir „darbietis" Rimantas Bašys. „Centristui" Mykolui Taujanskui kompensuota 704 Lt, o su juo viename sąraše rinkimuose dalyvavusiai Stasei Eitavičienei - 289 Lt.

Galimybe pasinaudojo ne visi

Dokumentų išmokų gavimui nepristatė ir tokiu būdu į savivaldybės biudžeto lėšas nepretendavo vienuolika politikų. Tai „valstiečiai" ūkininkai Tomas Četvergas, Kęstutis Armonas, verslininkas Viktoras Rinkevičius, socialdemokratas buvęs meras Regimantas Ramonas ir jo partijos sąrašo bendražygis gydytojas Dalius Jakubėnas.

Taip pat konservatorė gydytoja Sigutė Vižinytė, „darbietis" Vydas Vareika, „tvarkietis" Mindaugas Simėnas ir „centristas" Eividas Šernas.

Galimybe gauti išmokas nepasinaudojo visą ketvirtį taryboje dirbęs „valstietis" Rimantas Martinonis bei kone tiek pat tarybos nario veiklą galėjusi vykdyti bei išlaidas patirti jo bendrapartietė Palmyra Prašmantienė.

Pasiėmė nors už mėnesį

Tuo tarpu vos mėnesį tarybos nario statusą turėjusi ir vėliau mero pavaduotoja dirbti pradėjusi „centristė" Stasė Eitavičienė paprašė kompensuoti jos patirtas 289 litų išlaidas.

Politikė 142 litus išleido „Omnitel" ryšiui, už 79 litus pasipildė kasetę UAB „Komgrama" ir už 68 litus užsiprenumeravo „Biržiečių žodį".

Moterų žurnalai ir „Vakaro žinios"

Į politiką su Liberalų sąjūdžiu atėjusiai pedagogei Skirmantei Griciūnienei išmoka pravertė susimokėti už kabelinės televizijos paslaugas (51 Lt), nusipirkti kuro (331 Lt), apsidrausti automobilį (282 Lt) ir užsiprenumeruoti žurnalą „Ji" (7 Lt) bei dienraštį „Vakaro žinios" (123 Lt).

Knygos, gėlės ir ryšys

Lietuvos centro partijos sąrašui priklausanti rajono tarybos narė Danutė Martinkėnienė ketvirtadalį visos išmokos sumos (193 Lt) skyrė UAB „Darjuma" įsigytoms knygoms, už 118 litų pirko gėlių, 30 litų sumokėjo už kabelinę televiziją, net 318 Lt politikei kainavo telefoninis „TEO" ir 67 - „Omnitel" ryšys. Kanceliarinėms prekėms užteko 50 Lt.

Susivirino duslintuvą, sutvarkė stabdžius

Amžiumi vyriausias Biržų rajono tarybos narys Povilas Stakionis rūpinosi automobilio eksploatacija bei remontu. Už 188 Lt degalinėje „Emsi" įsipylęs kuro politikas pasirūpino mašinos duslintuvo suvirinimu bei keitimu (135 Lt), priekinės pakabos (200 Lt) bei stabdžių (175 Lt) remontu. Išmokoms pagrįsti jis pristatė 175 Lt vertės sąskaitas už „Tele 2" ir „Teo" telefonį ryšį, „Tremtinio" prenumeratą.

Apdraudė automobilį, įsipylė kuro, nupirko gėlių

Rajono taryboje dirbantis sporto veteranas ir švenčių siela „centristas" Mykolas Taujanskas išmokos lėšomis pirko gėlių (100 Lt), apmokėjo už telefoninį ryšį su rinkėjais bendrovėms „Teo" (74 Lt) ir „Tele 2" (100 Lt). Taip pat bendrovėje „Ergo Lietuva" apsidraudė automobilį (78 Lt), „Evas" ir „Lukoil" degalinėse nusipirko kuro (299 Lt) bei užsiprenumeravo „Šiaurės rytus" (98 Lt).

Rūpinosi mašinos detalėmis ir kuru

Nuolatinį rūpestį visomis kaimo bendruomenėmis akcentuojančiai valstietei liaudininkei Nijolei Šatienei automobilis - svarbi susiekimo priemonė. Todėl už darbą Biržų rajono savivaldybės taryboje gautomis išmokomis politikė „Evadinamikoje" nusipirko detalių (260 Lt), degalinėse „Lukoil" ir „Link geležinkelio" už 366 Lt įsipylė kuro, užsiprenumeravo abu Biržų rajone leidžiamus laikraščius (98 Lt), susimokėjo už ryšio paslaugas (40 Lt) ir internetą (50 Lt).

Susiremontavo ir apsidraudė

Aktyvus Liberalų sąjūdžio politikas Kęstutis Slavinskas pasirūpino automobilio remontu, už kurį bendrovė „Eurelta" jam išrašė 550 Lt sąskaitą. Automobilio draudimas „Compensa TU S. A" politikui kainavo 394 Lt. Iš viso K. Slavinskui iš biudžeto pervesta maksimali 810 Lt suma, tad visos automobilio tvarkymo išlaidos (944 Lt) nepadengtos.

Socialinio vystymo komitetui vadovaujantis Lietuvos centro partijos sąrašo narys Stasys Valiukas 60 Lt išmokos panaudojo kompiuterio remontui bendrovėje „EGV kompanija" ir 733 Lt sąskaitą už mašinos remontą jam išrašė įmonė „V. Briedis ir partneriai".

Pirko detalių, užsisakė spaudą

Kontrolės komitetui vadovaujantis ir kalbantis, kad didesnių išmokų gauti kategoriškai nenori, „valstietis'" Audrys Šimas kol kas panaudojo kone absoliučiai visas tarybos nario veiklai per antrąjį ketvirtį skirtas lėšas.

Politikas verslininkas už savivaldybės biudžeto lėšas „Evadinamikoje" nusipirko 437 Lt kainavusių automobilio detalių ir 329 Lt sumokėjo už „Lietuvos ryto" prenumeratą.

Brangus kuras ir žmonos įmonės paslauga

Valdančiajai koalicijai nepriklausanti ir apie taupų bei padorų biudžeto lėšų panaudojimą kalbanti konservatorė Ramunė Čigienė deklaravo, kad per tris mėnesius esą politinei veiklai išleido 881 Lt. Iš biudžeto jai tebuvo kompensuota maksimali 810 Lt suma.

Politikė daug važinėjo dėl rinkėjų, nes už „Emsi" ir 'Lukoil" pirktą kurą sumokėjo 360 Lt. „Omnitel" ir „Bitės" ryšio paslaugos politikei kainavo 185 Lt, bendrovės.

„Teo" interneto paslauga atsiėjo 74 Lt, „Biržiečių žodžio" ir „Šiaurės rytų" prenumerata kainavo 108 Lt, kanceliarinės prekės - 146 Lt.

Net 1179 Lt su politine veikla išlaidų per balandžio, gegužės ir birželio mėnesius deklaravo turėjęs konservatorius Vytas Jareckas. Per 1000 Lt jam kainavo degalinėse „Emsi" ir „Lukoil" pirktas kuras. „Bitės" ryšys iš politiko pareikalavo 127 Lt, o „Biržiečių žodžio" prenumerata - 21 Lt.

Deja, per tris mėnesius tiek daug išlaidų dėl darbo rajono savivaldybės taryboje patyrusiam V. Jareckui iš biudžeto kompensuota tik 810 Lt. Tai yra maksimali (kol kas) leistina suma vienam ketvirčiui. Nuo Naujųjų metų maksimalus išmokos dydis bus 1800 Lt.

Dirbdamas rinkėjų naudai nemažai kuro (už 798 Lt) sunaudojo socialdemokratas Alfridas Jozėnas.

O „darbiečiui" verslininkui Rimantui Bašiui itin brangiai kainavo jo žmonos vadovaujamos įmonės UAB „Garbaris" paslauga. Iš minėtos įmonės išsinuomojusiam kompiuterį politikui žmona „išrašė" 1016 Lt sąskaitą.

Apmokėjome ir komandiruotes į šventes

Prie kone 10 tūkstančių litų, per pirmuosius tris kadencijos mėnesius skirtų tarybos nariams už politinę veiklą, reikėtų pridėti ir išlaidas jų kelionėms.

Į šventes ir vaišes keliavusiems politikams iš savivaldybės biudžeto buvo apmokėti ne tik skrydžiai lėktuvais, bet ir dienpinigiai.

Savivaldybės pateiktais duomenimis, rajono tarybos nariams, vykusiems atstovauti Biržų rajono savivaldybei į miestus partnerius, dienpinigiai išmokėti pagal finansų ministro patvirtintą dienpinigių normą valstybėje, į kurią jie vyko. Taip pat už grįžimo iš kelionės dieną buvo išmokėta 50 proc. oficialiai patvirtintos dienpinigių normos.

Birželio mėnesį vieną dieną Aizkrauklėje viešėjo Kęstutis Slavinskas ir Mykolas Taujanskas. Kiekvienas už tai gavo po 130 Lt.

Birželio 10 - 12 dienomis Grodziske (Lenkija) buvoję tarybos nariai Eividas Šernas ir Audrys Šimas gavo po 325 Lt.

Kitame Lenkijos mieste Tčeve birželio 17 - 19 dienomis viešėjusiems Nijolei Šatienei ir Vytui Jareckui taip pat buvo sumokėta po 325 Lt.

Šiek tiek brangiau (po 363 Lt kiekvienam) kainavo socialdemokratų Regimanto Ramono ir Alfrido Jozėno viešnagė Baltarusijoje. Politikai kaimyninėje šalyje buvojo liepos 1 - 3 dienomis.

Tarybos narys Kęstutis Armonas savaitgalio kelionei į Sodų žydėjimo šventę Vokietijos mieste Verderyje kelionei gavo 493 Lt dienpinigių.

Dienpinigiai buvo išmokėti ir kelionėse su tarybos nariais buvojusiems rajono vadovams - 623 Lt merei Irutei Varzienei (kelionė į Vokietiją, Latviją), 650 Lt mero pavaduotojai Stasei Eitavičienei (dvi kelionės į Lenkiją) ir 363 Lt savivaldybės administracijos direktoriui Vytautui Džėjai (kelionė į Baltarusiją).

Šaltinis
Biržų krašto laikraštis „Šiaurės rytai”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją