Atrodo keistai

Senesni palangiškiai atsimena, jog sovietiniais laikais parduotuvėse ar kavinėse masiškai kabėjo lentelės su užrašu: „Su maudymosi kostiumėliais neaptarnaujame“. „Vakarinės Palangos“ nuotrauka, prieš keletą dienų padaryta prekybos centre „Maxima“, byloja, jog tokias lenteles vertėtų prisiminti iš šiais laikais.

Žvejų gatvėje įsikūrusios parduotuvės „Cento“ darbuotojai neretai sutinka apsinuoginusių klientų. Įstaigos vadovė Česlava Peciulevičienė laikraščiui pasakojo: „Moterys ateina su maudymosi kostiumėliais, vyrai – su glaudėmis, bet mūsų darbuotojų tai netrikdo. Žinoma, jaunoms, nepilnametėms pardavėjoms gal ir būtų sudėtingiau aptarnauti taip atrodančius pirkėjus“.

Viršutinių drabužių nedėvinčių pirkėjų skaičius, kaip tvirtino pašnekovė, priklauso nuo oro. „Šią vasarą parduotuvėje sulaukėme mažiau nuogalių nei praėjusią, nes sezonas buvo šaltesnis, lietingesnis“, - sakė moteris.

Nepanorusi prisistatyti „Iki“ parduotuvės pardavėja patvirtino, kad ir pas juos apsipirkti užsuka ne visiškai apsirengę klientai – vyrai su šortais, moterys ant maudymosi kostiumėlio užsimetusios skraistę. „Kiekvieną vasarą prisižiūrime įvairiausių vaizdų, nes privažiuoja visokio plauko žmonių. Dar ir dėl to mūsų nestebina, kad mieste yra paplūdimys. Esame atokesnėje vietoje nuo pliažo, tad išties nuogaliai atrodo keistai. Nemalonu aptarnauti pusplikius žmones“, - atviravo pašnekovė. Darbuotoja prasitarė pati apsinuoginusi viešai nevaikščiotų, tačiau kitiems nedraustų. „Jei žmonėms patogu, netrukdo, nereikėtų sugalvoti taip vaikščioti neleidžiančių taisyklių“, - kalbėjo pardavėja.

Skirtų baudas

Parduotuvės „Du broliai“ savininkas Vaidotas Jankauskas neslėpė kritikos nuogalių, vaikštančių gatvėse, atžvilgiu. Jis pastebėjo, kad į jo parduotuvę apsinuoginusieji neužsuka. „Per dešimt metų nebent koks apsvaigęs nuo alkoholio žmogus užsuko basomis kojomis“, - kalbėjo verslininkas. Jo nuomone, kurorte poilsiautojai neturėtų vaikščioti pusnuogiai.

„Jei būtų mano valia, uždrausčiau viešose vietose vaikščioti plikais pilvais ar su maudymosi kostiumėliais. Galima nebent paplūdimyje, pliažo takeliais, o už kopų keliaudami link miesto žmonės jau turėtų apsirengti. Žinoma, jei moterys prisidengia į suknelę panašiomis skraistėmis, nieko tokio, bet, jei ta skraistė kaip skiautė, neatrodo estetiškai. Vaikščioti pusnuogiams – tas pats, kas užvažiuoti ant jūros tilto automobiliu. Tai nehigieniška, nėra malonu stovėti šalia nuogo prakaituoto kūno parduotuvėje ar kitoje įstaigoje. Aš šalia apsinuoginusio kavinėje prie vieno staliuko nesėdėčiau, - kalbėjo V. Jankauskas. - Kiek buvau užsienio kurortuose, ten gatvėmis plikais pilvais nevaikšto, visi su marškinėliais, šortais, prie apsinuoginusio atvykėlio prisistatytų policija, išrašytų baudą. Būčiau nieko prieš, jei ir Palangoje už vaikščiojimą viešose vietose apsinuoginusiam skirtų baudas. Vaikšto nuogaliai tarsi nutrūkę nuo grandinės“.

Apsinuoginusiam vaikščioti - nepriimtina

Kavinės „Astra“ vedėja Birutė Petrauskienė taip pat patvirtino, kad į jų įstaigą nuogaliai neužsuka. „Jei pas mus pasirodytų asmuo su maudymosi kostiumėliu, galbūt paprašyčiau jį prisėsti kiemelyje. Jei sėdėtų pusnuogis patalpose, nebūtų malonu“, - prasitarė pašnekovė.

Jos manymu, jei baras ar kavinė įsikūrusi paplūdimyje, tai nieko tokio, jei klientas sėdi ne visiškai apsirengęs, tačiau centre esančiose įstaigose poilsiautojai turėtų pasirodyti tik su drabužiais. „O pliažo šlepetės dabar yra norma, daugelis tokias avi ne tik paplūdimyje“, - sakė B. Petrauskienė.

Restorano „Žuvinė“ savininkė Rūta Sakalauskienė laikraščiui atviravo, kad pas juos klientai neužsuka apsinuoginę. „Aš manau, kad prie jūros galima vaikščioti neapsirengusiems, pavyzdžiui, nueiti nusipirkti ledų ar gėrimų, bet toliau nuo paplūdimio taip vaikščioti nepriimtina. Nuo Birutės alėjos ir J. Basanavičiaus gatvės nebeturėtų būti nuogalių“.

Aplinka įpareigoja

Antano Mončio namų-muziejaus direktorė Loreta Turauskaitė minėjo, kad į jų muziejų apsinuoginusieji neužsuka, nes muziejaus aplinka įpareigoja ateiti apsirengus. Į klausimą, kaip vertinanti apsinuoginusius Palangos gatvėse, atsakė, kad neigiamai.

„Estetika turi būti ir gatvėje, ir patalpose, pavyzdžiui, turėtų būti aišku, kad į simfoninio orkestro koncertą nepriimtina eiti pusiau apsirengus. Žmonės turi teisę vaikštinėti kaip išmano, bet apranga parodo jų kultūrą ir pagarbą kitam žmogui. Kavinėje pamatęs apsinuoginusį asmenį, klientas gali ir prarasti apetitą ar net išeiti kitur papietauti. Būtų gerai, kad žmonės patys būtų mandagesni ir sąmoningesni kitų atžvilgiu“, - kalbėjo muziejininkė.