Užmojis naikinti valstybės tarnybos rezervą ir taip sutaupyti milijonus litų bei skaidrinti konkursus vienokioms ar kitokioms pareigoms eiti įstrigo Vyriausybės ir Seimo koridoriuose. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu valstybės rezerve yra 71 buvęs valdininkas. Šis skaičius esą šiek tiek padidėjo, palyginti su antrojo ketvirčio pabaiga, tačiau prieš metus valstybės tarnybos rezerve pareigų lūkuriavo kelis kartus daugiau valdininkų - 308. Darbo netekę valdininkai pagal dabar galiojančią tvarką įrašomi į valstybės tarnybos rezervą. VRM Valstybės tarnybos departamentas pusmetį jiems raštu teikia siūlymus eiti naujas pareigas valstybės tarnyboje, o valdininkai savo ruožtu gali rinktis, ar nori dirbti siūlomą darbą. Teigiamas atsakymas ir atitikimas bendriesiems bei pareigybės aprašyme pateiktiems specialiesiems reikalavimams "rezervistą" be konkurso grąžina į šiltą valstybės tarnautojo kėdę.

LŽ atsiųstame rašte teigiama, jog valstybės tarnybos rezervo panaikinimą inicijuojančios Valstybės tarnybos įstatymo pataisos pirmą kartą Seimui pateiktos dar praėjusių metų balandį, Vyriausybei - šįmet kovą. Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis tikino, kad valstybės tarnybos rezervui likviduoti reikiamos įstatymų pataisos šiuo metu įstrigusios parlamento koridoriuose. Kanclerio žiniomis, atskirus įstatymo pakeitimus, tarp jų ir valstybės tarnybos rezervo likvidavimą, numatyta svarstyti Seimo rudens sesijoje. "Vyriausybė dėl rezervo naikinimo apsisprendė. Jokių abejonių dėl to nėra. Tai smulkus klausimas, jis bus teikiamas rudens sesijoje", - tvirtino D.Matulionis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma LŽ tvirtino, jog valstybės tarnybos rezervą būtina naikinti. Tai esą leistų į valdininkų gretas įtraukti naujų specialistų. "Kvalifikuotas valdininkas neturėtų baimintis, kad gali nelaimėti kito konkurso. Rezervą reikia naikinti. Taip būtų užtikrintas konkursų į valstybės tarnybą skaidrumas ir sudaryta galimybė pasirinkti geriausią kandidatą", - pažymėjo J.Razma.