Netylant skandalui dėl Baltarusijos režimui perduotos medžiagos apie opozicijos aktyvistų bankų sąskaitas, šis teismo sprendimas, iki šiol neaprašytas žiniasklaidoje, atskleidžia, kad Baltarusijos opozicija Lietuvoje nukenčia ne pirmą kartą.

BNS žiniomis, 2009 metų birželio 26 dieną Vilniaus apygardos teismas nuteisė Leono Sapiegos fondo direktorių Miroslau Kobasą. Jis nedeklaravęs į Baltarusiją bandė pervežti 41 tūkst. 820 eurų (144 tūkst. litų) ir 238 tūkst. 450 Baltarusijos rublių. Šie pinigai buvo konfiskuoti, be to, vyras papildomai nuteistas 13 tūkst. litų bauda.

"Nedeklaravo, kadangi bijojo, kad deklaravus pinigus Lietuvos muitinės pareigūnai apie jo vežamą didelę pinigų sumą praneš Baltarusijos muitinės pareigūnams", - rašoma teismo baudžiamajame įsakyme.

Bylos duomenimis, M.Kobasa pinigus nuo sąskaitos nusiėmė Druskininkuose "Swedbanke". Muitinės poste jis nenurodė turįs pinigų, bet pasieniečiai juos rado vyro vidinėje švarko kišenėje.

Teismo sprendime konstatuota, kad M.Kobasa "dažnai atvažiuoja į Lietuvą bei važiuoja į kitas Europos šalis, kur dalyvauja Europos Sąjungos (ES) renginiuose" kaip fondo atstovas.

Pats M.Kobasa BNS atsisakė komentuoti apie patirtus sunkumus gabenant paramą. "Be komentarų", - BNS penktadienį sakė jis.

Incidentų dėl Baltarusijos opozicijai per Lietuvą gabenamų pinigų būta ir anksčiau. Pernai gruodį "WikiLeaks" paviešintas diplomatinis dokumentas atskleidė, kad prieš penkerius metus Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo sulaikyta JAV piniginę paramą Baltarusijoje veikiančiai organizacijai gabenusi kurjerė, bet Lietuvos pareigūnai žadėjo amerikiečiams "pozityviai išspręsti" šį klausimą.

Po pokalbių su Lietuvos pareigūnais JAV diplomatai susidarė vaizdą, kad Lietuvos generalinis prokuroras nesieks griežtos bausmės tiems asmenims, kurie remia Lietuvos vyriausybės pastangas "atnešti demokratiją į Baltarusiją", atskleidžia dokumentas.