Kaip rašo uostamiesčio dienraštis "Vakarų ekspresas", antradienio pavakarę Giruliuose ilsėjęsi žmonės nespėjo nuo savęs vyti šių vabzdžių, kol nebeiškentę ėmė būriais sprukti namo. Mieste vabzdžiai buvo ne tokie įkyrūs, tačiau žmonės vis dėlto negalėjo nusėdėti lauko kavinėse.

Anot specialistų, šį reiškinį išprovokavo staigus atšilimas. Jie neigia įtarimus, kad pajūrį galėjo užpulti tokie pat kraujasiurbiai vabzdžiai, kurie prieš kelerius metus sukėlė didžiulį ažiotažą Druskininkuose - vabzdžiams, nuo kurių įgėlimų kenčia žmonės ir netgi krenta gyvuliai, naikinti šis kurortas iki šiol išleidžia tūkstančius litų.

"Dabar su jumis kalbėdamas kaip tik žiūriu į langą ir matau ropinėjant gal 500 muselių", - dienraščiui sakė vabzdžių žinovas, Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojas Saulius Karalius.

S.Karalius sako pats nusistebėjęs, kai Smiltynėje pamatė gausybę šios rūšies vabzdžių.

"Tai dvisparnės musės su dryžiais, kurios primena vapsvas ir todėl gali pasirodyti, kad jos gelia. Tačiau iš tikrųjų tokio pavojaus šios musės nekelia. Tačiau tokia masinė vabzdžių invazija nėra maloni ir žinoma, kad tai labai įkyri", - komentavo S.Karalius.

S.Karalius teigė abejojąs, kad tokie pat mašalai, sukėlę rūpesčių Druskininkams, dabar užpuolė ir Lietuvos pajūrį.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis taip pat teigė, kad mašalų pajūryje nėra, jie dauginasi srauniose upėse.

"Nebent oro srovės atnešė iš toliau", - teigė ekologas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai skundų dėl vabzdžių iš gyventojų sakė dar negavę. Parazitologijos laboratorijos vedėja Rūta Ščerbavičienė sakė nieko apie tai negirdėjusi.

Į klausimą, kaip klaipėdiečiai turėtų gintis nuo įkyrių vabzdžių, R.Ščerbavičienė teigė, kad padėti gali tik vabzdžius atbaidančios priemonės.

Druskininkus, taip pat Alytų mašalai buvo užpuolę 1998-aisiais. Nemune besiveisiantys kraujasiurbiai vabzdžiai spiečių kamuoliais puldavo ir žmones, ir gyvulius. Alergiškiems gyventojams prireikdavo ir medikų pagalbos.

Galiausiai vabzdžiai pradėti naikinti specialiu preparatu, kuris buvo pilamas į Nemuną ir Lietuvos, ir Baltarusijos ribose. Šių vabzdžių populiacija tebereguliuojama iki šiol, šiemet Vyriausybė tam skyrė 300 tūkst. litų. Anot Druskininkų savivaldybės atstovų, šią vasarą vyraujantys orai yra labai palankūs šiems vabzdžiams veistis.