Dėl to iš Šiaulių sprukę NATO kariškiai kol kas negalės grįžti į šį miestą ir į tarnybą Zoknių oro uoste danai ir toliau važinės iš Panevėžio.

"Viešbučio vadovybė ėmėsi nepakankamų prevencinių priemonių šioms bakterijoms išnaikinti", - trečiadienį pareiškė miesto Visuomenės sveikatos centro direktorius Krizentas Kameneckas.

Šios šiltame užsistovėjusiame vandenyje besidauginančios bakterijos "Šiaulių" viešbučio vandens tiekimo sistemoje pirmą kartą buvo aptiktos liepos pabaigoje.

Kilus grėsmei sveikatai iš šio viešbučio tada išsikraustė 42 Zoknių oro uoste tarnaujantys Danijos karališkųjų karinių oro pajėgų kariai.

Norėdama sunaikinti bakterijas, viešbučio administracija turi sutvarkyti karšto vandens tiekimo sistemą, kurioje iki šiol yra nepakankamai aukšta vandens temperatūra.

Legionella pneumophila nustoja daugintis esant 51 laipsniui. Bakterija žūva vandens temperatūrai pasiekus 60 laipsnių.

Ir pirmajame, ir ketvirtajame viešbučio aukštuose paimto vandens temperatūra siekė 53 laipsnius. Šiuose mėginiuose buvo rasta 10 kartų daugiau bakterijų nei iš aštuntojo aukšto paimtame vandenyje, kuris buvo tik trimis laipsniais karštesnis.

Nenorėdama prarasti klientų "Šiaulių" viešbučio administracija įsigijo modernių vandens šildytuvų, galinčių pašildyti vandenį iki 68 laipsnių. Vandens šildytuvai jau montuojami.

Kitą šilto vandens mėginį visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistai iš "Šiaulių" viešbučio paims po savaitės.