Užsienio reikalų komiteto pirmininko teigimu, būtina kuo skubiau išsiaiškinti, kaip galėjo atsitikti, kad Lietuvos ambasada Minske išdavė Lietuvos Respublikos vizą gerai atpažįstamam žmogui, kuris yra įtrauktas į Europos Sąjungoje (ES) nepageidaujamų asmenų sąrašą, ir kas už tai yra atsakingas.

Kita vertus, E. Zingerio nuomone, šiuo atveju taip pat yra svarbu pažymėti Valstybės sienos apsaugos tarnybos budrumą, kuri ištaisė apmaudžią klaidą.

E. Zingeris taip pat informavo, jog jis jau konsultavosi su kai kuriais savo kolegomis ES ir siūlys teisinio bendradarbiavimo su nedemokratinėmis šalimis klausimą įtraukti į artimiausią ES darbotvarkę tiek parlamentinės, tiek vykdomosios valdžios lygiais.

"Lietuvos visuomenę sukrėtę šių savaičių ir dienų įvykiai rodo, kad ES stogas, durys ir langai yra kiauri nedemokratiniams išorės skersvėjams ir juos būtina skubiai lopyti", - sakė E. Zingeris.

Penktadienį vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis patvirtino informaciją, jog į Lietuvą nebuvo įleista Lietuvos vizą turėjusi Baltarusijos teisingumo viceministrė Ala Bodak.

"Valstybės sienos apsaugos tarnyba pademonstravo budrumą ir neįleido į Lietuvos Respublikos teritoriją Baltarusijos teisingumo viceministrės A. Bodak bei palydėjo ją atgal iki Baltarusijos sienos", - žurnalistams sakė R. Palaitis.

Ministras patikslino, kad tai įvyko antradienį, apie 13.45 val. Mikroautobusu į Lietuvą per Medininkų pasienio postą važiavo 7 Baltarusijos piliečiai. 6 baltarusiai buvo įleisti, o A. Bodak neįleista.

Gegužę ES Taryba paskelbė naujas sankcijas Baltarusijai, pagal kurias Aliaksandro Lukašenkos režimo atstovams draudžiama įvažiuoti į ES.