Lietuvos gėjų lygos (LGL) surengtame seminare "ES antidiskriminacinė politika: žingsnis lesbiečių ir gėjų teisių link" kalbėjęs Švedijos ombudsmenas prieš diskriminaciją dėl lytinės orientacijos Hansas Ytterbergas teigė, kad homoseksualai "daugiau ar mažiau" netoleruojami visose pasaulio šalyse.

H.Ytterbergas pateigė perfrazuotą George'o Orwello socialinės satyros "Gyvulių ūkis" citatą: "Visi žmonės lygūs, tačiau kai kurie lygesni už kitus".

Šių metų pavasarį bei vasaros pradžioje Švedijoje buvo atlikta apklausa dėl gėjų ir lesbiečių diskriminacijos.

H.Ytterbergo duomenimis, beveik 50 proc. švedų mano, jog gėjai ir lesbietės patiria diskriminaciją norėdami įsidarbinti, 30 proc. apklaustų vyrų tvirtino nenorėtų turėti kolegą gėjų.

Tuo tarpu 1998 metais apklausos metu 29 proc. švedų teigė, jog paaiškėjus, kad norintysis įsidarbinti yra gėjus arba lesbietė, negautų darbo.

"Labai ilgą laiką gėjai ir lesbietės rinkosi tylą arba melą. Šiuo metu jie tampa vis labiau matomi, todėl turėtų atsirasti ir tolerancija", - sakė H.Ytterbergas.

Lietuvos gėjų lygos teigimu, Europos žmogaus teisių teismas diskriminaciją dėl lytinės orientacijos besąlygiškai yra prilyginęs diskriminacijai dėl religijos, tačiau tik 12 iš 41 Europos Tarybos šalies įstatymiškai draudžia diskriminuoti dėl lytinės orientacijos.

Šis skaičius gali pasikeisti, jeigu ES priimtų Europos Komisijos pasiūlytą direktyvą, parengtą pagal ES sutarties 13 straipsnį. Naujoji direktyva draus diskriminuoti darbo rinkoje dėl lytinės orientacijos.

Beje, nė viena iš Europos Tarybos šalių teisiškai nedraudžia diskriminuoti transseksualų, tačiau Europos teisingumo teismas yra nustatęs, kad transseksualaus darbuotojo atleidimas dėl lyties keitimo yra diskriminacija darbe dėl lyties ir prieštarauja ES įstatymams.

Be to, Europos Sąjungos plėtros įgaliotinis Guenteris Verheugenas dar liepą yra patikinęs, jog diskriminacijos dėl lytinės orientacijos panaikinimas atspindi pagrindinius Europos Sąjungos principus.