„Žaliasis tiltas su skulptūromis yra saugomas, tai yra kultūros paveldo dalis, todėl skulptūras reikia ne griauti, bet tvarkyti“, - DELFI sakė atostogaujantis Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Tokios pat nuomonės laikosi ir šiuo metu A. Zuoką pavaduojantis Vilniaus vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius. Esą kol tiltas su skulptūromis priklauso kultūros paveldui, „skulptūros turi būti visiškai sutvarkytos“.

„Tai daugiau kultūrinis politinis klausimas. Galima įvairiai į tai pasižiūrėti - Europoje yra daug šalių ir miestų, kurie palikę visus paminklus - nesvarbu, kaip tie žmonės ar laikmetis buvo vertinami - kad istorija liktų. Kitos kultūrinės revoliucijos šluoja viską, kas buvo iki tol. Nemanau, kad mes galime būti kraštutinumų šalininkai, reikia gerai apsvarstyti ir nutarti, ne vienas žmogus turi nuspręsti“, - kalbėjo R. Adomavičius.

Ankstesnis Vilniaus meras Vilius Navickas buvo pareiškęs, kad kreipsis į Kultūros paveldo departamentą (KPD) su prašymu išbraukti skulptūras iš saugotinų objektų sąrašo. Tačiau paveldosaugininkai atkirto, kad kol stovės Žaliasis tiltas, tol stovės ir skulptūros.
Mero poste V. Navicką pakeitęs jo partietis Raimundas Alekna buvo pareiškęs neprieštarausiantis, jeigu sovietinės Žaliojo tilto skulptūros būtų išvežtos neribotiems atnaujinimo darbams arba tiesiog netyčia dingtų be žinios.

Prireiks šimtų tūkstančių

Iš savivaldybės atstovų sudaryta speciali komisija dar pavasarį įvertino Vilniaus mieste esančių paminklų būklę. Paaiškėjo, kad remonto reikia ne tik Žaliojo tilto skulptūroms, bet ir „Petrui Cvirkai“, „Žemaitei“, „Kregždutėms“. Tąkart nuspręsta inicijuoti paminklų remonto darbus.

Pasak A. Zuoko, problema, kad Lietuvoje trūksta specialistų, kurie galėtų skulptūras remontuoti. Rūpintis Žaliojo tilto skulptūrų restauravimo darbais pavesta savivaldybės įmonei „Grinda“, šią savaitę planuojama susitikti su galimais pretendentais tvarkyti skulptūras.

A. Zuoko teigimu, kai bus tiksliai paskaičiuota, kiek lėšų reikia remontui, savivaldybė ieškos galimybių. Manoma, kad ir pasirinkus pigiausius variantus, skulptūrų sutvarkymas kainuotų šimtus tūkstančių litų.

Pasak R. Adomavičiaus, pirma reikia padaryti, kad skulptūros nekeltų pavojaus žmonių saugumui ir gyvybei. Jis atkreipė dėmesį, kad Žaliojo tilto skulptūrų būklė avarinė, o skulptūrų tvarkymas dėl anų laikų technologijos sudėtingas.

Skulptūros „Žemės ūkis“, „Pramonė ir statyba“, „Taikos sargyboje" ir „Mokslo jaunimas“ ant Žaliojo tilto stovi nuo 1952 metų.

Sovietiniais simboliais padabintos skulptūros visuomenėje sulaukia įvairių vertinimų ir debatų. Kasmet jos piktavalių aptaškomos raudonais dažnais arba kitaip apgadinamos.

Prieš pusantrų metų restauruoti Žaliojo tilto skulptūras pasiūlė tuometinis Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Tąkart Vilnius tokio pasiūlymo atsisakė.