Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas (VM1AT) patenkino generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Rolando Stankevičiaus prašymą Medininkų bylos įtariamiesiems 43 metų Aleksandrui Ryžovui, 45-erių Andrejui Laktionovui ir 51 metų Česlavui Mlinykui skirti kardomąją priemonę - suėmimą.

A. Ryžovui, A. Laktionovui ir Č. Mlinykui pareikšti įtarimai dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis.

Tačiau advokatas Rimas Andrikis antradienį kalbėdamas su dienraščiu skeptiškai vertino Medininkų bylos perspektyvas. Pasak R. Andrikio, "teismai už akių prasilenkia su daugeliu pasaulinės teisės normų", ir "kokių nors realių pokyčių tikėtis neverta - Medininkų byloje bandoma vykdyti daugiau ar mažiau politizuotą teisingumą".

Advokato įsitikinimu, naivu tikėtis, jog už akių nuteisti Medininkų bylos įtariamieji pasinaudos galimybe kreiptis į Lietuvos teismus, kad baudžiamoji byla būtų išnagrinėta jiems dalyvaujant. Priėmus sprendimą už akių užsivers visos durys. Nuteisti asmenys tikrai neatvyks į Lietuvą apginti savęs, nes iš karto bus suimti.

Pasak R. Andrikio, "nesugebėjimas patraukti atsakomybėn kaltų asmenų už itin žiaurius nusikaltimus parodo bejėgiškumą - priėmus įstatymų pataisas išvengta fiasko, mat priešingu atveju šioje byloje būtų suėjęs senaties terminas".

Tuo tarpu prokuroro R. Stankevičiaus nuomone, vakarykštis teismo sprendimas yra rimtas postūmis Medininkų byloje: "Bus parengti dokumentai dėl Europos arešto orderio išdavimo. Pasikeitė nusikaltimo kvalifikavimas, todėl įtariamieji bus ieškomi tiek Lietuvoje, tiek visos Europos Sąjungos teritorijoje".

Tačiau prokuroras pripažino, kad Rusijoje, kurioje, kaip spėjama, šiuo metu gyvena visi trys ieškomi asmenys, arešto orderis negalioja.