Kaip BNS sakė Įsigijimų tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) viršininkas Sigitas Dzekunskas, į Lietuvą jau atgabentos ginkluotės pagrindinės dalys - raketos, paleidėjai, netrukus laukiama paskutinės siuntos su aptarnavimo įranga. Rugpjūtį pristatytos ginkluotės kokybe įsitikins iš JAV atvyksiantys ekspertai, bus užbaigti teisiniai sandorio formalumai.

Pasak KAM sekretorės Jūratės Raguckienės, rugsėjį, kai ginkluotė bus parengta naudojimui, jis bus pristatyta žiniasklaidai ir visuomenei. Rudens pradžioje atvyks JAV kariuomenės instruktoriai, kurie parengs Lietuvos karius naudotis šiuo grėsmingu ginklu.

Praėjusį rudenį JAV instruktoriai savaitę mokė 23 karius iš įvairių Lietuvos kariuomenės dalinių naudotis "Javelin" kompiuteriniais treniruokliais. Šie kariai, savo ruožtu, perdavė įgytą patirtį tarnybos draugams.

Pagal 2001-ųjų gruodį pasirašytą Lietuvos ir JAV sutartį, Lietuvos kariuomenė už 9,6 mln. JAV dolerių (38,5 mln. litų pagal tuometinį kursą) įsigijo 18 "Javelin" paleidimo įrenginių, 74 raketas, treniruoklius. Į sandorio sumą įtraukta logistinė parama bei karių mokymai naudotis ginkluote.

1994 m. pradėtos gaminti raketinės sistemos "FGM-148 Javelin" yra vienas moderniausių prieštankinių ginklų pasaulyje. Teigiama, kad "Javelin" raketa gali pramušti visų žinomų tipų karinės technikos šarvus. KAM turimoje videomedžiagoje apie šį ginklą matyti, kaip "Javelin" raketa sovietinės gamybos tanką "T-72" paverčia sulankstyto metalo krūva.

Aukšta raketos skrydžio trajektorija suteikia galimybę sunaikinti taikinį didesniu negu 2,5 kilometro atstumu net ir tuo atveju, kai taikinys judėdamas manevruoja ar pasislepia už priedangos ir dingsta iš matymo zonos. "Javelin" turi integruotą dienos ir nakties taikymo įrangą, todėl galima šaudyti ir blogo matomumo sąlygomis bei tamsoje.

Net nepatyręs karys, naudodamasis šiuo ginklu, pataiko 9 iš 10 kartų. Tuo, kad sudėtingu ginklu visiškai nesunku naudotis, pernai įsitikino ir BNS korespondentas, išmėginęs įvairius kompiuterinio treniruoklio scenarijus ir atpažinęs bei sunaikinęs daugumą menamų taikinių.

Taktiniams vienetams ir individualiems kariams skirtu ginklu galima naikinti tankus, šarvuočius, atakuoti sraigtasparnius.

Bendras vienos prieštankinės sistemos svoris - 25 kg. Dvipakopė kietu kuru varoma raketa sveria 16 kg, iš jų 8,4 kg sveria kovinė galvutė, o ugnies postas su taikymo įranga - 5 kg.

2001 m. gruodį Lietuva tapo pirmąja Europos valstybe, pasirašiusia sutartį dėl JAV bendrovių "Lockheed Martin" ir Raytheon" bendros įmonės gaminamų sistemų "Javelin" įsigijimo.

"Javelin" ginklų sistemą yra įsigijusios tik artimiausios JAV sąjungininkės - mažiau nei 10 valstybių visame pasaulyje.

Lietuvos kariuomenė taip pat turi Švedijos bendrovės "Bofors" gamybos artimojo nuotolio prieštankinių granatsvaidžių "Carl Gustaff".

Planuojama, kad iki 2005-ųjų metų pabaigos Lietuvą pasieks ir visureigiuose "Humvee" sumontuoti "žemė-oras" tipo raketų "Stinger" paleidimo įrenginiai bei radarai, kuriuos Lietuva iš JAV įsigijo pagal 2002 metų lapkritį Vilniuje pasirašytą sutartį už 31 mln. JAV dolerių.