Ištvermingaisiais žemaitukų žirgais keliaudami per buvusias Abiejų tautų respublikos žemes žygeiviai planuoja atgaivinti bendrą Lietuvos ir Lenkijos istoriją, priminti legendinį Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės kelią ir suaktyvinti darnų kaimyninių šalių bendravimą.

Raiteliai drauge su palyda senuoju Jogailaičių keliu, vedančiu per Lietuvą, Baltarusiją ir Lenkiją, ketina per aštuoniolika dienų įveikti apie 1000 kilometrų. Rugpjūčio 26-ąją žygeiviai turėtų pasiekti buvusią Žygimanto Augusto karališkąją rezidenciją - Vavelio rūmus Krokuvoje.

Pasak projekto "Meilės žygis Valdovų keliu" idėjos autoriaus ir organizatoriaus Giedriaus Klimkevičiaus, šiandien aktualu prisiminti bendrą istoriją, kuri dažnai pamirštama. "Lietuvių ir lenkų santykiuose šiuo metu susidariusi negatyvi atmosfera, kurią norime bendromis pastangomis išsklaidyti, juk ilgą laiką buvome viena valstybė, mus jungia šimtametė praeitis, kurios pagrindu galime kurti draugišką ateitį", - sako G. Klimkevičius.

Dvi viduramžių sostines - Krokuvą ir Vilnių - jungiančiu keliu, anot istorikės prof. Raimondos Ragauskienės, dažnai vykdavo bendri Lenkijos ir Lietuvos valdovai. Prieš 460 metų šiuo keliu Žygimantas Augustas parlydėjo Barboros Radvilaitės palaikus į Vilnių, todėl šis kelias yra gavęs "meilės kelio" vardą.

Kelionei buvo pasirinkti žemaitukų veislės žirgai, kurie ankstesniame žygyje iki Juodosios jūros patvirtino savo rūšies unikalumą. Žemaitukai pasižymi ypatinga ištverme, energingumu, nereiklumu ir universalumu. Tačiau šios veislės žirgų, kurie savo patikimumą įrodė dar Vytauto Didžioje laikais ne viename istoriniame mūšyje, yra likę ne daug.

"Aš asmeniškai į žygį vėl išsiruošiau dėl žemaitukų veislės išsaugojimo. Pats į žygį keliausiu su žemaituke Žyga, kuri maudėsi ir Juodosios jūros bangose. Turėtume didžiuotis žemaitukų veisle, jos neeilinėmis savybėmis ir pasistengti dėl šios veislės išsaugojimo", - teigia "Meilės žygiui Valdovų keliu" besiruošiantis Česlovas Marcinauskas iš Kernavės.

Istorinis žygis bus įamžinamas videomedžiagoje, iš kurios vėliau planuojama sukurti dokumentinį filmą.