„Pagal vidaus reikalų ministro įsakymą, yra nustatytas aprašas, kaip gali būti gatvės vadinamos. Kada gatvės suteikiamos personalijoms, t.y. asmenims, tie žmonės turi būti valstybei arba tam kraštui, vietovei nusipelnę, - žurnalistams teigė Vyriausybės atstovas. – Mes visiškai nenusistatę nei prieš J. Tuvimą, nei prieš kitas pavardes. Mes tik tikriname sprendimų teisėtumą. Būtent tas sprendimas yra neteisėtas, kadangi neatitinka kriterijų. Ir visa problema.“

Vyriausybės atstovas teigė žinantis, kad J. Tuvimo tėvai kilę iš Lietuvos, tačiau tai esą netraktuotina kaip pagrindas priskirti jį prie Lietuvai, Vilniaus kraštui ar konkrečiai Zujūnams nusipelniusių asmenybių. „Nėra jo nuopelnų. Būtina, kad tas asmuo būtų nusipelnęs“, - sakė J. Jurkevičius.

Pasak jo, J. Tuvimo vardu gatvę pavadinti nusprendusi Vilniaus rajono taryba taip pat nepateikė motyvų, kurie galėtų įrodyti lenkų poeto nuopelnus.

„Aš galiu jums atkartoti, kaip yra savivaldybės aiškinamajame rašte parašyta. Parašyta, kad J. Tuvimo poezijoje pagrindiniai herojai yra gamta, miškai, kaimo žmonės ir gyvūnai, o šiuo vardu pavadinta gatvė veda palei mišką – važiuojant šiuo keliu atsiveria gražus vaizdas į senus kaimus, gamtą, - Vilniaus rajono savivaldybės dokumentą citavo J. Jurkevičius. – Jokių kitų J. Tuvimo vardo suteikimo motyvų nenurodyta.“

Jis pabrėžė nemedžiojantis lenkiškų pavadinimų – esą buvo gautas nusiskundimas dėl lenkų kultūros veikėjo vardo suteikimo vienai Trakų rajono mokyklai, tačiau tokiame vietos valdžios sprendime įstatymų pažeidimų nerasta.

„Lenkijos piliečio vardu pavadinta mokykla – kad žmonės nenori, kad jis nenusipelnęs. Mes nustatėme, kad jis labai aktyviai padėjo mokykloms: lenkų moksleiviams tiekė knygas, organizavo ekskursijas į Lenkiją. Man nesvarbu, kad jis lenkų mokykloms padėjo. Nes lenkų mokyklose mokosi Lietuvos piliečiai. Reiškia, jis padėjo Lietuvos piliečiams. Reiškia, jis nusipelnė tam kraštui. Ir mes dėl to atsisakėme tenkinti pareiškėjo skundą“, - prisiminė J. Jurkevičius.

Savivaldybė: J. Tuvimo gatvės prašė gyventojai

Vilniaus rajono savivaldybė trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad J. Tuvimo vardas vienai Zujūnų gatvių suteiktas gyventojų prašymu, be jokios politinės potekstės.

„Taryba tik vykdo gyventojų valią, šis sprendimas neturi jokios tautinės ar politinės potekstės. Pagal Vietos savivaldos įstatymą, sprendimų dėl siūlymų sudaryti gyvenamąsias vietoves, nustatyti ir keisti jų pavadinimus, taip pat gatvių, aikščių, pastatų, statinių ir kitų savivaldybei nuosavybės teise priklausančių objektų pavadinimų suteikimas ir jų keitimas pagal Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytus kriterijus yra išimtinė savivaldybės tarybos kompetencija“, - rašoma savivaldybės pranešime.

Vilniaus rajono valdžia savo sprendimo teisėtumą grindžia gatvių pavadinimų suteikimo tvarką reglamentuojančiu vidaus reikalų ministro įsakymu – tuo pačiu, kurio, J. Jurkevičiaus manymu, lenkų poeto vardu pavadinta gatvė neatitinka.