Šio padalinio, kuris bus pavaldus tik generaliniam komisarui, akiratyje atsidurs visa šalies policija - 10 tūkst. statutinių pareigūnų ir dar 4 tūkst. tarnautojų bei asmenų, dirbančių policijoje pagal darbo sutartis.

Vėliau imuniteto padalinius ketinama steigti ir apskričių komisariatuose.

„Mūsų tikslas ne išgaudyti, bet sudaryti tokias prielaidas ir sąlygas, kad policininkai nebūtų linkę rizikuoti daryti pažeidimų'', - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

Jis taip pat akcentavo, kad Imuniteto valdyba vykdys dar vieną svarbų uždavinį - vykdys policijos darbuotojų apsaugą nuo galimo neteisėto poveikio, kuriuo siekiama paveikti sąžiningą ir objektyvų pareigų atlikimą.

"Svarbi ir apsauga pačių darbuotojų vykdant operatyvinę veiklą - jie galės bet kada gali kreiptis. Daug pareigūnų, kurie nenori taikstytis su kyšininkavimu, piktnaudžiavimu ir nusikaltimų dangstymu, žinos, kad galės būti apsaugoti tiek viduje, tiek išorėje", - sakė komisaras.

Valdyboje įsteigta 18 etatų, čia dirbs pareigūnai perkelti iš anksčiau veikusių padalinių, kurie taip pat kovojo su negerovėmis policijos sistemoje.

Policijos generalinis komisaras minėjo, kad šią vasarą iš pareigų atleistas neblaivus prie vairo sulaikytas Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo 2-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Darius Kiaušas. Balandį Panevėžio rajone buvo sulaikytas aukštas pareigas ėjęs policininkas atsisakė tikrintis girtumą. Po tarnybinio tyrimo jis irgi atleistas iš pareigų.

''Į jokius nuopelnus nebus atsižvelgta", - pareiškė S.Skvernelis ir dar kartą pabrėžė nuostatą, kad neblaivūs policininkai sistemoje nebus toleruojami.

Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, jeigu Imuniteto valdyba dirbs pakankamai efektyviai, policininkas tris kartus pagalvos, ar jam verta rizikuoti turima padėtimi.

Vidaus reikalų ministerijoje anksčiau tyrimus vykdė generalinis inspektorius, tačiau tie tyrimai buvo ''bedančiai", nes neturėjo pasekmių.

Valdyboje įsteigti trys skyriai: Korupcijos tyrimų, Korupcijos prevencijos ir analizės bei Vidaus tyrimų. Padaliniui suteiktas operatyvinės veiklos subjekto statusas, todėl jis galės vykdyti operatyvinę veiklą

Padalinys padės policijos generaliniam komisarui organizuoti ir įgyvendinti policijos įstaigų valdymą, organizuojant ir koordinuojant policijos darbuotojų tarnybinių nusižengimų, taip pat korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų prevenciją ir tyrimą.

Imuniteto valdybai laikinai vadovaus komisaras Donatas Malaškevičius.

Apie būtinybę Policijos departamentui turėti Imuniteto valdybą šiemet balandį prabilo policijos vadovas. Tada svarstyta, ką daryti, kad nepasikartotų tokie atvejai, kai už pavyzdingą tarnybą apdovanojamas įtarimų baudžiamojoje byloje sulaukęs policininkas.

Pernai kovo pabaigoje septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vadovų veiksmų. Pareigūnai skundėsi, kad yra verčiami nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai tuometiniam laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui apskundė tuometinį Marijampolės policijos komisariato viršininko pavaduotoją Edvardą Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir Kęstutį Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu.

E.Bukota netrukus bus teisiamas dėl to, kad siekdamas asmeninės naudos ir piktnaudžiaudamas tarnyba pagrobė svetimą turtą bei pažeidė gamtos išteklių naudojimo taisykles. Jam ir dar keliems asmenims pareikšti įtarimai miško iškirtimo byloje.

"Tas atvejis taip pat parodė, kad turi būti struktūrinis padalinys",- sakė S.Skvernelis.

politika@bns.lt
+370 5 205 85 32 begin_of_the_skype_highlighting +370 5 205 85 32 end_of_the_skype_highlighting

ankstesnė | kita
Rodyti: html pdf xml text rtf Žinutė redaktoriui