Algimantas Salamakinas prašo STT, Ūkio ministerijos ir Vartotojų teisių organizacijų analizės dėl šio įstatymo skaidrumo.

Seime jau užregistruota keleto parlamentarų pasiūlymai taisyti skandale minimą Šilumos ūkio įstatymą, kurio priėmimui esą įtakos turėjo „Rubicono“ bendrovės interesai. Tačiau Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Salamakinas sako, kad pirmiausia jį turi išnagrinėti ekspertai ir atsakyti, ar įstatymas yra su korupcijos elementais, ar ne, ar jis palankus tik tiekėjams ar ir vartotojams.

Salamakinas kreipėsi į specialiąsias tarnybas, Ūkio ministeriją ir Vartotojų teisių organizacijas, prašydamas pateikti Šilumos ūkio įstatymo analizę. Centriniu šildymu, kurio tiekimą ir vartojimą reguliuoja minėtas įstatymas, Lietuvoje naudojasi apie pusantro milijono gyventojų.

Seimo Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas taip pat siūlo taisyti skandalingai pagarsėjusį Šilumos ūkio įstatymą.

Ketvirtadienį Seimo posėdžių sekretoriate jis įregistravo net 22 Šilumos ūkio įstatymo straipsnio pataisas. Eltai jis sakė, kad šios pataisos susijusios su korupcijos skandalu Lietuvoje, nes priimant šį dokumentą nebuvo, jo nuomone, atsižvelgta į vartotojų interesus.

"Šilumos ūkio įstatymas yra naudingas šilumos tiekėjams, kadangi jie "stūmė" šitą įstatymą. Ir tai yra žinoma iš pokalbių, kurie buvo paviešinti", - sakė Eltai H. Žukauskas.

Pasak jo, siūlomas įstatymo pakeitimas susijęs su tuo, kad priimtame Šilumos ūkio įstatyme įtvirtintos šilumos gamybos ir jos tiekimo sąlygos ir toliau lieka nekonkurencingos, neefektyvios, o vartotojai negauna jų poreikius ir finansines galimybes atitinkančių paslaugų.

Šilumos ūkio įstatymo pakeitimo projekte siekiama, H. Žukausko nuomone, sudaryti šilumos vartotojams teisines galimybes savo nuožiūra pasirinkti ir pakeisti šildymo būdą, laikantis aplinkosauginių reikalavimų, rinkos dalyvių santykius reguliuoti pagal civilines teises, konkurencijos, vartotojų apsaugos ir aplinkos apsaugos normas.

Minėtame įstatymo projekte bandoma skatinti savivaldybes prisidėti prie šilumos sistemų ir pastatų renovavimo. Kai kuriomis įstatymo projekto nuostatomis sudaromos sąlygos butų savininkams patiems pasirinkti priežiūros funkcijas atliekančias įmones ar asmenis. H. Žukausko nuomone, dabartinėje įstatymo redakcijoje yra įtvirtintos išskirtinės sąlygos šilumos tiekėjams.

Kilus skandalui, kai kurių Šilumos ūkio įstatymo straipsnių pataisas yra įregistravęs ir Seimo narys Petras Gražulis.