Tautininkus buriantis parlamentaras Gintaras Songaila BNS tvirtino, kad šiuo metu užpildyta apie 300 partijos steigėjų anketų, tai maždaug trečdalis partijai atkurti reikalingų žmonių skaičius. Pagal įstatymą, politinei partijai įsteigti reikia ne mažiau kaip 1000 narių.

Tautininkai birželį nusprendė trauktis iš valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos ir paskelbė ketinantys atkurti atskirą politinę jėgą.

Nutraukti veiklą partijoje Tautininkų frakcija nusprendė, kai nesugebėjo įtikinti konservatorių vadovybės atstatyti savo vadovų narystės partijoje.

"Pirmasis uždavinys - kad būtų grįžta prie tų vertybių, su kuriomis partija pradėjo veiklą", - atkuriamos partijos siekius nurodė G.Songaila.

Parlamentaras sakė, jog šiuo metu dar diskutuojama dėl būsimo partijos pavadinimo, tačiau pabrėžė, kad jos pagrindas būtų į TS-LKD įsilieję ir vėliau trauktis nusprendę tautininkai.

Jis taip pat tvirtino, jog su atskiromis partijomis dėl naujo politinio judėjimo steigimo nesiderama.

Tautininkai iš TS-LKD trauktis nusprendė protestuodami prieš partijos sprendimą iš jos gretų pašalinti G.Songailą, taip pat sustabdyti Kazimiero Uokos ir Arvydo Radžiūno narystę.

TS-LKD partijos Priežiūros komitetas G.Songailą iš partijos pašalino balandžio pabaigoje, kai jis teismui apskundė konservatorių Vilniaus skyriaus sprendimą derėtis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija dėl koalicijos Vilniaus miesto savivaldybėje. G.Songaila anksčiau ne kartą viešai kritikavo partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus veiklą.

Iki tol didelės įtakos Lietuvos politiniame gyvenime neturėjusi Lietuvių tautininkų sąjunga į TS-LKD įsiliejo 2008 metais.