Lietuvos ir JAV vėliavomis papuošto tilto atidarymo ceremonijoje trečiadienį V.Tutkus sakė, kad kariai ne tik turi saugoti Lietuvos valstybę nuo išorės priešų ar dalyvauti tarptautinėse operacijose, bet pirmiausiai tarnauti šalies žmonėms, esant nelaimei jiems padėti, ginti jų gerovę.

"Ypač džiaugiuosi, kad tiltas sujungė mus ir jus, Lietuvą ir JAV. Tikiuosi, kad jis stovės ilgai", -vylėsi generolas majoras.

JAV ambasados Lietuvoje karo atašė Larry Beiselis (Laris Beizelis) sakė, kad šis tiltas yra puikus bendro komandinio darbo pavyzdys.

Šilutės rajono vicemerė Stasė Skutulienė tilto atidarymo ceremonijoje sakė, kad tiltas sujungė ne tik kaimus, dviejų seniūnijų žemes, bet ir bendrą sėkmę, tikslus ir viltis.

Vietos gyventojai BNS žurnalistei teigė, kad tiltas padės greičiau pasiekti mokyklą vietos vaikams, o Laučiuose gyvenantiems ūkininkams pasiekti savo laukus, esančius Rumšuose, kur. penki ūkininkai turi apie 120 hektarų žemės.

Viena Rumšuose gyvenanti pora prisiminė senąjį tiltą, kuriuo dar 1958 metais arkliais kinkytu vežimu vyko į savo bažnytines vestuves - "šliūbo".

"Dabar mūsų anūkai galės daryti tą patį, tik naujuoju tiltu", - BNS sakė vietos gyventojai.

Medinį tiltą per Šyšos upę nuo liepos 16 dienos statė Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai, vadovaujami kapitono Vaido Dovydavičiaus.

Tai buvo vienas iš humanitarinės paramos projektų - JAV karo inžinierių pagalba naujoms NATO narėms - Baltijos šalimis - "Resceur/Medceur 2004" pratybų metu.

Tiltas palengvins susisiekimą Šilutės ir Juknaičių seniūnijų Laučių ir Rumšų kaimų gyventojams - atstumas sutrumpės nuo 15 kilometrų iki 3 kilometrų.

Šiuos projektus finansavo JAV karinių pajėgų Europoje vadovybė. Tilto statyba kainavo apie 40 tūkst. litų.

Naujasis 50 tonų keliamosios galios medinis tiltas pastatytas buvusio senojo tilto vietoje.

Kartu su trimis dešimtimi lietuvių karių tiltą stato ir aštuoni JAV Oro pajėgų nacionalinės gvardijos ir Jūrų pajėgų rezervo kariai.

Beje, lietuvių kariams teko įrengti dušą amerikietei karei, kuri kartu su savo kolegomis atvyko dalyvauti tilto statybos darbuose. Dušą su karštu vandeniu du inžinerijos bataliono kariai pastatė per vieną dieną. Dušo reikalavimai numatyti amerikiečių higienos normose.

JAV kariai BNS pasakojo pirmą kartą statę tiltą ir jiems tai buvusi puiki galimybė iš arčiau susipažinti su vietos gyventojais ir jų kultūra.

Pratybų metu trečiadienį uostamiestyje pristatyti restauruoti Klaipėdos vaikų globos namai "Rytas". Lietuvos ir JAV karo inžinierių komandos įrengė ventiliacijos sistemą, pakeitė langus, suremontavo vaikų kambarius ir valgyklą. Vaikų globos namų renovacija kainavo apie 300 tūkst. litų.