Kaip rašo "Lietuvos žinios", Kaliningrado srityje dirbančio laikraščio "Izvestija" žurnalisto publikacijoje teigiama, kad praėjusią savaitę Rusijos vidaus reikalų ministerijos vakarų padalinio tardytojai baigė tikrinimą dėl Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) jaunesniosios leitenantės 24 metų Natalijos Zablockajos užpuolimo tranzitiniame traukinyje "Gintaras", vykusiame maršrutu Kaliningradas-Maskva.

Anot laikraščio, pareigūnai nusprendė nekelti baudžiamosios bylos.

"Tambūre tarp vagonų iš karto buvo rastas, atsiprašau, kruvinas moterų higieninis tamponas, kuriuo buvo padarytas užrašas ant sienos", - pirmadienio numeryje laikraštis cituoja neva vieno iš traukinio "Gintaras" palydovo žodžius.

Pareigūnė be sąmonės rasta traukinio tambūre tarp devinto ir dešimto vagonų ankstų gegužės 11-osios rytą, likus vos keliolikai kilometrų iki Vilniaus. N.Zablockaja buvo sumušta, jai perpjauti delnai, o ant tambūro sienos jos krauju išpieštas užrašas - "Litva - russkim!" ("Lietuva - rusams!"). Manyta, kad Lietuvos pareigūnę užpuolė kas nors iš traukinio keleivių.

"Lietuvos politikai paskubėjo panaudoti šį incidentą per rinkimų kampaniją", - teigiama publikacijoje.

Toliau rašoma, kad Lietuvos pasieniečiai, dirbantys Kenoje, dažnai naudojasi Rusijos geležinkelio darbuotojų svetingumu ir nuo sienos iki namų Vilniuje, kur dauguma jų gyvena, važiuoja traukinio "Gintaras" restorane. Neva taip buvo ir gegužės 11 dieną.

"Tačiau tas važiavimas baigėsi skandalu. Lietuvos valdžios nurodymu traukinys buvo sulaikytas Vilniuje, kol bus išsiaiškintos įvykio aplinkybės. Tačiau intensyvus incidento tyrimas ir visų be išimties 327 traukinio keleivių apklausa rezultatų nedavė", - tvirtina laikraštis.

Teigiama, jog nepaisant gana prieštaringų šio konflikto aplinkybių Lietuvos, kurioje tuomet buvo prasidėjusi rinkimų į Europos Parlamentą kampanija, politikai paskubėjo pareikšti, kad tai buvo provokacija prieš Lietuvos įstojimą į Europos Sąjungą.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius "Lietuvos žinioms" teigė, kad Lietuvoje ikiteisminis tyrimas dėl pasienietės sužalojimo tęsiamas. "Viskas ten tik į gerąją pusę, bet nuo detalesnių komentarų noriu susilaikyti", - teigė prokuroras.

Jis skaitė minėtame Rusijos dienraštyje, kad rusai baudžiamosios bylos nekels, tačiau to per daug nesureikšmina.

"Rusai rinko medžiagą ir tiek. Tačiau nusikaltimas buvo padarytas Lietuvoje, todėl čia sprendimus gali priimti tik Lietuvos teisėtvarkos pareigūnai", - sakė R.Jancevičius.

Prokurorui keistai pasirodė, kad "Izvestijos" publikacijoje situaciją komentuoja ne kompetentingi teisėtvarkos pareigūnai, o geležinkelininkai. "Kaip gali geležinkelininkų atstovai komentuoti teisinius dalykus", - stebėjosi R.Jancevičius.

"Izvestija" cituoja Kaliningrado geležinkelių atstovą spaudai Aleksandrą Peršiną.

"Mes iš karto po įvykio pradėjome vidaus tarnybinį patikrinimą. Beveik visi, kurie buvo tą naktį traukinyje, tvirtina tą patį. Pirma, tikrindama keleivių pasus pareigūnė elgėsi įžūliai, antra, mėlynę po akimi ji turėjo jau pamainos pradžioje, o trečia, praktiškai praėjus kelioms minutėms po incidento, traukinį Vilniuje 5 valandą ryto jau pasitiko minia žurnalistų", - Rusijos dienraščiui pareiškė A.Peršinas.

R.Jancevičius sakė, kad "tokių politinių Rusijos sprendimų nesinori komentuoti".

"Tegu juos komentuoja Kaliningrado srities politikai. O dėl noro ir nenoro bendradarbiauti, tai tarp Lietuvos ir Rusijos yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, jos laikydamiesi jie privalės padėti mums baigti tyrimą", - sakė prokuroras.

Reaguodamas į žiniasklaidos publikacijas apie nutrauktą tyrimą, trečiadienį pajūryje viešintis prezidentas Valdas Adamkus žurnalistams sakė, kad "tie dalykai negali būti numarinti".

"Mūsų pareiga laikyti tą klausimą viešumoje ir reikalauti to klausimo visiško ištyrimo", - pabrėžė V.Adamkus.

VSAT atstovo teigimu, pasveikusi ir iš ligoninės išleista N.Zablockaja grįžo į tarnybą. Dabar pasienietė atostogauja, todėl žurnalistams su ja susisiekti nepavyko.