Prezidento rinkimus laimėjusio Valdo Adamkaus neįvykdyti finansiniai įsipareigojimai, kaip nurodyta ataskaitoje, siekia 382 tūkst. litų. Pasak jo rinkimų štabo atstovo Žilvino Šilgalio, V. Adamkui rinkimų kampanija kainavo 1 milijoną 825 tūkst. 113 litų.

Jis pažymėjo, kad dėl skolų grąžinimo yra susitarta su paslaugų teikėjais. Anot Ž. Šilgalio, jas planuojama grąžinti iš V. Adamkaus fondo ne vėliau kaip iki rugsėjo 1 dienos.

Daugiausia - 421 tūkst. 500 litų V. Adamkaus rinkimų kampanijai paaukojo visuomeninė organizacija Valdo Adamkaus fondas. Per 233 tūkst. paaukojo UAB "Media Brigde Vilnius&Co", akcinė bendrovė "Klaipėdos baldai" skyrė 60 tūkst. litų, verslininkas Juozas Kazickas - 50 tūkst. litų.

Šalies vadovo posto siekusi Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė Prezidento rinkimams surinko ir išleido per 1 milijoną 211 tūkstančių litų. Jos įsiskolinimas, tai yra neįvykdyti įsipareigojimai, siekia 138 tūkst. 287 litus.

Tai nurodyta antradienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje galutinėje politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje.

Kaip Eltai sakė K. Prunskienės rinkimų štabo atstovai, artimiausiu metu planuojama padengti šį įsiskolinimą iš Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos lėšų. Tačiau prieš tai ketina susirinkti partijos taryba ir priimti sprendimą dėl įsiskolinimo padengimo.

Daugiausia lėšų - 112 tūkst. savo rinkimų kampanijai paaukojo pati kandidatė į Prezidento postą K. Prunskienė. 100 tūkst. litų jai skyrė bendra Lietuvos ir Čekijos įmonė UAB "ARX", 91 tūkst.litų - Vilniaus gimnastikos mėgėjų sporto klubas, 80 tūkst. litų - UAB "Druskininkų rasa", UAB "Kolana" - 72 tūkst. litų.

Europarlamentaru tapęs Gintaras Didžiokas Prezidento rinkimų kampanijai buvo paaukojęs 76 tūkst. litų, Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho žmona Jolanta Blažytė - 20 tūkst. litų.

Kiti nepatekę į antrąjį rinkimų turą kandidatai į Prezidentus jau liepos 13 d. yra pateikę VRK savo galutines finansines ataskaitas.

Didžiausia skolų našta - per 702 tūkst. litų slegia šalies vadovo posto siekusį Petrą Auštrevičių, kuris rinkimų kampanijai buvo surinkęs 1 milijoną 708 tūkst. 546 litų.

Galutinės ataskaitos duomenimis, socialdemokratų remiamas Česlovas Juršėnas rinkimų kampanijai buvo surinkęs 982 tūkst. 856 litų. Jo neįvykdyti įsipareigojimai siekia 410 tūkst. litų. Naujosios sąjungos iškelta kandidatė į Prezidento postą Vilija Blinkevičiūtė rinkimams buvo surinkusi 862 tūkst. 440 litų, jos skola siekia 78 tūkst. 116 litų.

Po birželio 13 d. Lietuvoje vykusių Europos Parlamento rinkimų didžiausią įsiskolinimą - per 278 tūkst. litų turi du mandatus laimėjusi Liberalų ir centro sąjunga, šiek tiek mažiau - 254 tūkst. irgi du mandatus iškovojusi Socialdemokratų partija.

Europarlamento rinkimų lyderė - Darbo partija turi beveik 153 tūkst. litų neįvykdytų įsipareigojimų, nepatekę į Europarlamentą socialliberalai - 74 tūkst. 694 litų. Tėvynės sąjunga, pelniusi du mandatus, turi per 28 tūkst. litų skolos, Tautos pažangos partija - per 7 tūkst. litų įsiskolinimą. Per 133 tūkst. skolos turėjusi Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga jau yra padengusi šį įsiskolinimą ir apie tai liepos 15 d. informavo VRK.