"Rusija pademonstravo nepagarbą žmogaus teisėms. Lietuva tikėjosi bendradarbiavimo su Rusijos institucijomis ieškodama teisingumo dėl žmonių žūties 1991 metų sausio 13-ąją. Lietuvos valdžia reikalavo buvusio KGB smogikų "Alfa" būrio nario M. Golovatovo išdavimo. Jis trumpam buvo sulaikytas Austrijoje, bet buvo nepaaiškinamai paleistas", - antradienį JAV Kongrese dėstė nevyriausybinės organizacijos "Freedom House" vadovas Davidas Krameris.

Šis ekspertas buvo pakviestas liudyti Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto posėdyje apie Rytų Europos demokratijos ir laisvės padėtį.

"Svarbu, kad M. Golovatovo paleidimo istorija būtų žinoma, kad ją atidžiai sektų ir JAV politikai, ir šalies administracija. Tokie nusikaltimai prieš žmoniją yra tarptautinės bendrijos reikalas, todėl turi būti rodomas solidarumas ir siekiama istorinio teisingumo", - "Lietuvos rytui" teigė Lietuvos laikinasis reikalų patikėtinis Vašingtone Simonas Šatūnas.

JAV Atstovų rūmų Europos reikalų pakomitečio pirmininkui Danui Burtonui buvo įteiktas Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrų kreipimasis į Europos komisarę teisingumo, pagrindinių teisių ir pilietybės reikalams Vivianą Reding bei ES šalių užsienio reikalų ministrus, kuriame reiškiamas susirūpinimas Austrijos institucijų sprendimu.