Tai DELFI patvirtino konservatorių frakcijos sostinės taryboje seniūnas Vidas Urbonavičius. Pasak jo, žala miestui gali ir viršyti 100 mln. Lt.

„Neoficialiais ekspertų vertinimais, nuo trečdalio iki pusės sumos, kurią savivaldybė sumoka už darželiams ir mokykloms tiekiamą šilumą, galėjo būti kiekvienais metais tiesiog „nusodinama“ arba išplaunama. Per visus šiuos devynerius metus, gali būti išplauta nuo 70 mln. iki 120 mln. litų“, - skaičiavo V. Urbonavičius.

Prašo purtyti savivaldybės ir „City Service“ buhalterijas

Kreipimesi į teisėsaugą konservatoriai ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcija prašo prokurorų, STT ir FNTT pavesti atlikti Vilniaus savivaldybės administracijos ir pačios „City Service“ finansinį auditą „siekiant išsiaiškinti galimai korupcinį pinigų plovimo iš savivaldybės biudžeto sandėrį“. Prašoma ištirti savivaldybės ir „City Service“ finansines operacijas nuo 2002 metų iki dabar.

Opozicijai ypač kliūva savivaldybės ir „City Service“ sutartis, pagal kurią „Icor“ kompanijai pavesta prižiūrėti miesto švietimo įstaigų šilumos ūkį. Mat sutartyje numatyta, kad savivaldybė už mokyklų ir vaikų darželių suvartotą šilumą atsiskaito ne pagal faktinius šilumos skaitiklių rodmenis, o pagal maksimalias normas, nustatytas daugiabučiams. Tuo tarpu „City Service“ su šilumos tiekėja „Vilniaus energija“ atsiskaito pagal skaitiklių parodymus.

„Normos yra patvirtintos 2003 m., kuomet nebuvo šiltinami pastatai, renovuojami šilumos mazgai. Jos buvo patvirtintos gyvenamiesiems namams, taikyti jas darželiams, mokykloms – apskritai nekorektiškai. Išeina taip, kad visą šildymo sezoną mokyklos ir darželiai moka taip, lyg lauke būtų 25 laipsniai šalčio, lyg darželiai ir mokyklos būtų neapšiltintos, lyg šilumos mazgai būtų nerenovuoti. Nes tokios tos normos“, - aiškino V. Urbonavičius.

„Pagal tokį skaičiavimo būdą priskaičiuojami nepagrįstai dideli šilumos kiekiai, nes mokyklų ir darželių plotai yra dideli, o tuose plotuose karšto vandens cirkuliacija nevyksta, tuo pačiu savivaldybei pateikiamos gerokai padidintos sąskaitos už suvartotą šilumą“, - teigia DELFI turimame opozicijos kreipimesi, adresuotame Generalinei prokuratūrai, STT, FNTT bei prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Tarp kaltininkų regi ir buvusį konservatorių V. Navicką

Anot V. Urbonavičiaus, pirmoji sutartis, nustatanti skirtingus atsiskaitymo už šilumą ir karštą vandenį normatyvus savivaldybei ir „City Service“, sudaryta dar 2002 m., 2009 m. ji buvo pratęsta iki 2010 m. lapkričio 26 d., o vėliau sudaryta antroji, galiojanti ir dabar. Konservatorius nurodė tris įtariamų machinacijų iniciatorius: dabartinį sostinės merą Artūrą Zuoką, vicemerą Romą Adomavičių ir buvusį merą, iš konservatorių partijos pernai išmestą Vilių Navicką.

„Pirma sutartis sudaryta 2002 m., meru tapus A. Zuokui. To protegavimo ir to galimo pinigų plovimo šaknys slypi tenai. Ji buvo pratęsta 2009 m., R. Adomavičiaus iniciatyva. Paskui, 2010 m., atseit įvyko naujas, V. Navicko organizuotas konkursas ir pasirašyta nauja trejų metų sutartis“, - įvykių chronologiją vardijo konservatorių frakcijos vadovas.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad nešvariais darbeliais įtaria buvusį partijos kolegą V. Navicką, pašnekovas teigė negalįs atmesti tokios galimybės: „Kas galėtų paneigti?“

R. Adomavičius: konservatoriai skundžia save

Sostinės savivaldybė pažymi, esą sutartis su „City Service“ jau dusyk skųsta prokurorams, o pastarieji abiem atvejais priekaištų neturėjo.

„Tai tik idėjų skurdas ir noras atkreipti dėmesį į save. Sutartis nagrinėta daugybę kartų, išvados pateiktos, beje, 2010 m. sutartį pratęsė patys konservatoriai, kurie dabar kaltina lėšų švaistymu”, - DELFi sakė Vilniaus vicemeras R. Adomavičius.

Savivaldybė taip pat nurodė, kad sutartis, pratęsta valdant V. Navickui, numatė, jog „City Service“ už šilumą mokykloms ir darželiams miestas mokės po 32,9 mln. litų per metus, dar 7,64 mln. litų kasmet mokėta už priežiūros paslaugas. Dabartinėje sutartyje, kuri galios trejus metus, proporcijos išliko panašios.

„City Service“ įžvelgia prievartavimą

Tuo tarpu „Icor“ kompanija „City Service“ Vilniaus opozicijos skundą traktuoja kaip spaudimą verslui.

„Politikų puldinėjimą po konkurso vertiname kaip galimą prievartavimą. Matomai, šį konkursą turėjo laimėti kiti. Viešame savivaldybės konkurse dalyvavo ne tik „City Service“, bet ir dar penkios tarptautinės kompanijos. „City Service“ laimėjo konkursą pasiūliusi palankiausias sąlygas savivaldybei“, - DELFI sakė „City Service“ atstovas ryšiams su visuomene Vilius Mackonis.

Pasak jo, laimėjusi konkursą už milijoninę sumą „City Service“ ne tik surenka pinigus už šilumą, bet ir didina šilumos suvartojimo darželiuose ir mokyklose efektyvumą.

Šiuo metu galiojančią savivaldybės ir „City Service“ sutartį nutraukti reikalavo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), nustačiusi šiurkščių pažeidimų viešųjų pirkimų procedūrose. Tačiau miesto taryba prieš porą savaičių atmetė VPT reikalavimą nutraukti 121,73 mln. Lt vertą sutartį su „City Service“ ir pasiūlė pirkimų prievaizdams patiems per teismą siekti jos nutraukimo.