"URM neigia, kad yra kokių nors signalų iš Aljanso vadovybės ar NATO šalių, jog narystės šioje organizacijoje gali tikėtis tik tos valstybės, kuriose iki minimumo sumažės su sovietais anksčiau susijusių kariškių", sakoma agentūrai BNS perduotame URM pranešime.

Pranešimu URM atsiliepė į dienraščio "Kauno diena" rašinį, kuriame, remiantis neoficialiais šaltiniais, teigiama, jog NATO paruošė viešai neskelbiamą memorandumą, įspėjantį kandidates į Aljansą, jog narystės šioje organziacijoje jos gali tikėtis tik tuo atveju, jei jų ginkluotosiose pajėgose sumažės su sovietine pareitimi susijusių kariškių.

Dienraštis tokią numanomą NATO poziciją sieja su karininkų, turinčių sovietinį karinį išsilavinimą ir tarnybos sovietų kariuomenėje patirtį, atleidimu iš tarnybos Lietuvos kariuomenėje. Dienraščio žiniomis, per dvejus pastaruosius metus iš tarnybos Lietuvos kariuomenėje dėl įvairių priežasčių buvo pašalinti 54 aukšto rangos kariškiai, iš kurių tik 5 neturėjo sovietinio išsilavinimo.

Kariuomenės vadas brigados generolas Jonas Kronkaitis paneigė prielaidas, kad Liet uvos kariuomenėje vyksta buvusių sovietinių karininkų "valymo" procesai.