Suomijos URM apie nustatytą M.Golovatovo vardo nesutapimą pranešė dar praėjusią savaitę. BNS pasiteiravus, koks konkrečiai nesutapimas užfiksuotas, Suomijos URM pasų skyriaus dirketoriaus pavaduotojas Vesa Hakkinenas pirmadienį atsakė, kad nesutapo trečioji M.Golovatovo vardo raidė.

Šengeno informacinėje sistemoje buvo įvesta "Michail", tuo metu ieškomo asmens pase ir Suomijos ambasados Maskvoje išduotoje vizoje buvo parašyta "Mikhail".

Pasak V.Hakkineno, tai, jo žiniomis, buvo vienintelis nesutapimas.

Lietuvos institucijos kol kas nekomentuoja minėto neatitikimo.

Suomijos URM praėjusį ketvirtadienį pranešė, kad "Šengeno informacinės sistemos (angl. SIS warrant) orderis Golovatovui nesukėlė perspėjimo ties išorinėmis Šengeno erdvės sienomis, nes M.Golovatovo vardas buvo įrašytas į Šengeno informacinę sistemą pagal kitokią rašybą nei yra jo pase ir ambasados Maskvoje išduotoje vizoje".

"Suomijos pasienio punktuose trečiųjų šalių piliečiai visada patikrinami Šengeno informacinėje sistemoje, kuri parodo, ar asmens vardas pase sutampa su vardu Šengeno informacinėje sistemoje", - sakoma URM pranešime spaudai.

Ministerija taip pat nurodė, kad Šengeno viza M.Golovatovui buvo išduota 2009 metais, kai Šengeno informacinėje sistemoje nebuvo duomenų apie jo paiešką. Šengeno vizą M.Golovatovui Suomija panaikino praėjusį trečiadienį.

M.Golovatovas Lietuvoje įtariamas nusikaltimais žmoniškumui. Tarp pateiktų įtarimų - ir 14 žmonių žudynės 1991 metų sausio mėnesį, kai sovietų kariai šturmavo Vilniaus televizijos bokštą, kurį buvo susirinkusi ginti beginklių žmonų minia.

Austrija liepos 14 dieną buvo trumpam sulaikiusi M.Golovatovą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį, bet nepraėjus nė parai paleido, taip sukeldama Lietuvos pasipiktinimą. Netrukus po to spaudoje pasirodė pranešimų, kad M.Golovatovas yra ne kartą įvažiavęs į kitas Šengeno erdvės šalis, įskaitant Suomiją.