Toks susitarimas su laivo savininkėmis - Anglijos bendrove "Kasomo International Limited" ir Rusijos bendrove "Vals International Holding" - pasiektas penktadienį, tarpininkaujant Rusijos Federacijos žmogaus teisių įgaliotiniui Olegui Mironovui.

Susitikęs su kompanijų atstovais Klaipėdoje, O.Mironovas griežtu tonu reikalavo kuo greičiau nutraukti savivalę ir žmogaus teisių pažeidinėjimus.

Bendrovių "Kasomo International" ir "Vals" atstovai pažadėjo pinigus į Lietuvą iki pirmadienio pervesti iš vieno Kipro banko.

Laivo savininkai sutiko sumokėti 90 procentų jūrininkų reikalaujamos sumos - 75 tūkst. JAV dolerių.

Penktadienį Klaipėdoje susitikęs su žurnalistais O.Mironovas "Nadir" laivo savininkų veiksmus pavadino netoleruotinais -"Europos centre 7 Rusijos piliečiai ir jūrininkai įkalinti plaukiojančiame kalėjime".

Lietuvos jūrininkų sąjunga pažadėjo užtikrinti, kad nepriklausomas stebėtojas kontroliuos, kaip jūrininkams išmokami pinigai.

Pervedus pinigus į kurio nors Lietuvos banko sąskaitą, juos paims laivą agentuojanti bendrovė "Uosto vartai". Ši bendrovė į laivą ketvirtadienio vakarą atvežė maisto, nes pastarosiomis dienomis "Nadir" įgula nebeturėjo maisto ir gėrė vien vandenį.

Po susitikimo su "Nadir" įgula O.Mironovas ketina skubiai kreiptis į Didžiosios Britanijos žmogaus teisių pareigūnus, kad jie pasidomėtų laivo savininke prisistatančia firma "Kasomo International", anot jo - "grubiai pažeidžiančia tarptautines normas ir žmogaus teises".

Grįžęs į Maskvą O.Mironovas kreipsis į Rusijos generalinę prokuratūrą, kad būtų išsiaiškinta, ar šie laivai privatizuoti, kaip jie atsidūrė Klaipėdoje, ir kas yra tikrasis jų savininkas.

O.Mironovas teigia, kad atlyginimų nesulaukę "Nadir" jūrininkai jau anksčiau galėjo kreiptis į Lietuvos Seimo kontrolierius, o "nelaukti iki paskutiniosios".