Kai kurios nelaimės ištiko pratybų dalyvius, kitos nebuvo tiesiogiai susijusios su jomis.

Praėjusios savaitės pabaigoje dėl širdies ritmo sutrikimų į Vilniaus universiteto ligoninę "Santariškių klinikos" buvo paguldytas vienas iš pratybų "Amber Hope 2001" vadovų, Švedijos pulkininkas leitenantas Andersas Oltorpas. Šios savaitės pradžioje gydytis jis išvyko į Švediją.

Įtarus susirgimą infekcine liga, praėjusį savaitgalį į Kauno infekcinę ligoninę buvo paguldyti 74 Inžinerinio bataliono kariai. Iš jų 14-kai nustatyta salmoneliozė.

Trečiadienį netoli Vilniaus esančiame Kyviškių aerodrome per motorizuotos pėstininkų brigados "Geležinis vilkas" žvalgų instruktorių parašiutininkų mokomąsias pratybas, leisdamiesi parašiutais, susižalojo du kariškiai. Vienas po kito iššokę kariškiai susidūrė ore. Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kapitonas Jonas Savickas susilaužė ranką ir koją, o "Geležinio vilko" vyresniajam seržantui Valentinui Baneliui medikai susiuvo smakrą.

Taip pat trečiadienį Gaižiūnų poligone Rukloje apvirto visureigis "Chevrolet", kuriuo važiavo 10 Latvijos karių, atvykusių į mokymus. Trys latviai dėl įvairių sužalojimų sraigtasparniu ketvirtadienį buvo išskraidinti į Latviją.

Be to, trečiadienį Gaižiūnų poligone pratybų metu imitacine kulka koją persišovė Vytauto Didžiojo atskirojo jėgerių bataliono eilinis Valdas Jakubaitis.Kulka pataikė tik į minkštuosius kojos audinius, todėl rimtesnių sužalojimų karys išvengė. Manoma, kad incidentas įvyko dėl neatsargaus elgesio su ginklu. V.Jakubaitis gydomas Kauno medicinos universiteto klinikose.

Ketvirtadienį iš mokymų "Pajūrio brizas" grįžtanti Karinių jūrų pajėgų (KJP) fregata "Žemaitis", įplaukdama į jūrų uostą, įplaukos kanale ties uosto vartais netikėtai atsitrenkė į nenustatytą daiktą. Žmonės nenukentėjo, bet nuo smūgio buvo įlenktas laivo kilis.

Taip pat ketvirtadienį Kaišiadorių rajone į avariją pateko du Lietuvos kariuomenės seržantai ir gandinis bei nukentėjo civilis asmuo. Grįžtančią iš pratybų "Amber Hope" karinio transporto koloną lydėjęs automobilis susidūrė su civilio vairuojamu automobiliu. Manoma, kad dėl avarijos kaltas civilio automobilis, nes nepraleido pirmenybę turėjusio kariškių automobilio, kuris važiavo su įjungtais garso ir šviesos signalais. Visi keturi nukentėjusieji avarijoje įvairius kūno sumušimus gydosi ambulatoriškai.

Lietuvos kariuomenę šią savaitę persekiojančias nelaimes krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius vadina atsitiktinumų virtine. "Manau, kad dabar ilgai neturėtų būti panašių įvykių", - BNS sakė L.Linkevičius.

Šeštadienį ministras L.Linkevičius važiuoja į Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidus Šiluvoje, kur tą dieną bus meldžiamasi už Lietuvos kariuomenę, savanorius ir šaulius. Ministerijoje juokaujama, kad ministras melsis už "juodo ruožo" pabaigą kariuomenei.

Kariniai mokymai "Amber Hope 2001", kuriuose dalyvavo 2800 karių iš 14 šalių, vyko rugpjūčio 29-rugsėjo 6 dienomis.