Ministras pirmininkas dienraščiui komentavo skandalą dėl galimos parlamentarų korupcijos.

Premjeras sakė negalįs atskirti "kur yra teisiniai, procesiniai veiksmai, o kur politiniai žingsniai, o taip teisėsaugos institucijos neturėtų dirbti" ir pabrėžė, jog "tai - pavojingiausia vieta".

"Negali būti taip, kad visi, kurie yra valdžios institucijose - blogi, bet visiems metamas šešėlis. Jei vienas žmogus padarė ką negero, šešėlis metamas ant visos partijos, Seimo, Vyriausybės. Reikia atskirti, kur yra teisėsauga, o kur žmogaus personalinė atsakomybė", - kalbėjo A.Brazauskas.

Premjeras teigė nesuprantąs, kuo remiantis buvo padarytos išvados, kad jo vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija yra labiausiai korumpuota.

"O jūs man pasakykite, kokiais principais vadovaujantis buvo padarytos tokios išvados? Aš nesuprantu. Kokie yra faktai? Na, politikui užfiksavo blogus dalykus, aš to neneigiu. Tai yra žmogaus atsakomybė. Bet kodėl valdžios institucijas kaltina? Tai - valstybės valdymo krizė", - sakė premjeras.

Šią savaitę paskelbtos apklausos duomenimis, kas ketvirtas šalies gyventojas mano, jog labiausiai korumpuota yra Lietuvos socialdemokratų partija.

"Na, gerai, įsiveržia į partijos būstinę, paima dokumentus, padaro kratą, išneša medžiagą, po to praeina kiek laiko, ir kas? Kur ir kokie kaltinimai? Nieko! Viskas tvarkoje. Galioja kažkoks nebaudžiamumas, jokios atsakomybės", - piktinosi A.Brazauskas.

Jis pabrėžė, kad "to neturi būti, nes valstybė normaliai gyvena, mes labai tvirtai atrodome tarp naujųjų Europos Sąjungos narių, o dabar visa tai yra griaunama".

"Kalbu apie priešpriešą. Sako: "Valdžia - korumpuota". Tokios prielaidos ir toliau skatinamos, tai - baisu. Aš tai net pavadinčiau psichoze", - kalbėjo A.Brazauskas.

Jo nuomone, Seimas tapo "prokuroru", bet, pasak premjero, nė viena parlamentinė komisija negali atlikti prokuroro darbo.

Pabrėžęs, kad "valstybėje vyksta visuotinis pokalbių pasiklausymas", premjeras žadėjo "grįžti" prie šio klausimo.

A.Brazauskas pripažino, kad pasikeitė jo požiūris į parlamentarus, kurių pokalbiai su verslo atstovais buvo paviešinti.

"Taip, požiūris į tuos žmones dabar pasikeitė. Jie elgėsi ne taip, kaip derėtų. Visa tai man buvo netikėta. Matote, lobizmas egzistuoja visame pasaulyje, o mes prie jo dar nepripratę", - sakė premjeras.

Šiuo metu Seimo Antikorupcijos komisija nagrinėja Specialiųjų tyrimų tarnybos slapta įrašytus verslininko Andriaus Janukonio pokalbius telefonu su Seimo pirmininko pavaduotoju socialdemokratu Vyteniu Andriukaičiu, opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūno pavaduotoju Arvydu Vidžiūnu, socialliberalu Vytautu Kvietkausku, Liberalų ir centro frakcijos seniūnais Eligijumi Masiuliu ir Gintaru Steponavičiumi, liberalu Klemensu Rimšeliu, socialdemokratu Raimundu Palaičiu, taip pat Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentu Vytautu Stasiūnu.

Iš pokalbių matyti, jog A.Janukonis su politikais kalba apie vetuoto Šilumos ūkio įstatymo priėmimą, prašo tarpininkauti gaunant finansinę paramą verslo projektui bei įtakoti savivaldybių politikus.

Po Seimo sprendimo nepritarti prokurorų prašymui patraukti V.Andriukaitį, V.Kvietkauską ir A.Vidžiūną baudžiamojon atsakomybėn, ikiteisminio tyrimo medžiaga perduota Seimui įvertinti.