Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų atliekamos keleivių dokumentų kontrolės metu paaiškėjo, kad 12 traukiniu į tarnybą Kaliningrado srityje vykusių Rusijos kariškių neturi būtino tokiais atvejais Lietuvos kariuomenės judėjimo kontrolės centro leidimo vykti tranzitu per šalies teritoriją.

Dėl šios priežasties Kenos pasieniečiai šią karinę komandą išlaipino. Kariškiai vilkėjo civiliškai, buvo neginkluoti.

Dėl šio įvykio traukinys Kenoje užlaikytas nebuvo ir nustatytu maršrutu apie 13 val. išvyko pagal grafiką. Išlaipintąją Rusijos karinę komandą VSAT pareigūnai artimiausiu traukiniu numato grąžinti į Baltarusiją.

Karine komanda vadinama keturių ir daugiau kariškių grupė.

Tuo tarpu Rusijos Baltijos laivyno spaudos tarnybos vadovas Rusijos agentūrai "Interfax" pareiškė, jog išlaipintieji atsargos karininkai laikytini ne kariškiais, o civiliais asmenimis, nes buvo apsirengę civiliškai, turėjo paprastus pasus ir karinių komisariatų nukreipimus į tarnybą Kaliningrado srityje.

Anot laivyno atstovo, karinio komisariato nukreipimas nėra kariškio asmens liudijimas, o atsargos karininkas visaverčiu kariu tampa tik atvykęs į savo dalinį. Pasak Rusijos atstovo, minėtieji asmenys visiškai atsitiktinai atsidūrė viename traukinyje, kur VSAT pareigūnai "iš jų suformavo karinę komandą".

Pastaruoju metu atvejų, kuomet Rusijos kariškiai per Lietuvą vyktų neturėdami leidimų tranzitui, būta retai - šiemet tai antras toks įvykis.

Liepos 12 d. taip pat Kenos pasieniečiai į šalį neįleido Rusijos Federacijos karinės komandos - 5 kareivių ir juos lydinčio Rusijos karininko.

Tranzitu per Lietuvą traukiniu Maskva - Kaliningradas į karinį dalinį Kaliningrado srityje vykę uniformuoti kariškiai buvo išlaipinti dėl tos pačios priežasties - neturėjo Lietuvos kariuomenės judėjimo kontrolės centro leidimo vykti tranzitu per šalies teritoriją.