Kelių Šiaulių rajono kaimų - Repšių ir Juozapaičių - gyventojai piktinasi, kad bus ištrinti iš žemėlapio, rašo „Šiaulių kraštas".

"Mums Repšių vardas - kaip Lietuvos vardas. Toks pat brangus. Nenorime, kad mus prijungtų prie kokio girtuoklių kaimo", - sako Vijolė Urbonienė, Repšių kaime su vyru ir dukra gyvenanti jau penkerius metus.

Be Urbonų, Repšių kaime gyvena dar dvi šeimos. Įsikėlę į Repšius gyventojai patys turėjo įsivesti vandentiekį, elektrą.

"Čia daug investuota pastangų, pinigų, laiko... Nusipelnėme, kad mūsų kaimas išlaikytų savo pavadinimą, - guodėsi V. Urbonienė, - Ar nejuokinga, kad sovietinius įsakus bando priimti? Tai gal tegul atkasa dar senesnius, pavyzdžiui, 1940 metų... Pagal juos dar ir į tremtį išveš...".

Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius paaiškino, kad įsakas naikinti kaimų pavadinimus buvo priimtas 1986 metais TSR Aukščiausios Tarybos Prezidiumo. Tačiau įsake nėra nurodyta data iki kada kaimų pavadinimai turėtų būti pakeisti.

Pagal dokumentą būtų keičiama apie 300 kaimų pavadinimų visoje Lietuvoje. Iki šiol adresai neišbraukti iš Adresų registrų. Kaimų gyventojai yra deklaravę gyvenamąsias vietas pagal esamus pavadinimus. Šie vietovardžiai išlikę ir žemėlapiuose.

Kodėl po 30 metų prisiminti sovietiniai įsakai? A. Petrošius aiškino, kad Registrų centras įsteigtas 2004 metais. Kas iki tol organizavo gyvenamųjų vietovių ir gatvių registrą, pasakyti negalėjo. "Per tą 30 metų buvo laikotarpių, kai ir niekas to netvarkė", - sakė jis.

Dabar gyvenamąsias vietoves, jų teritorijų ribas nustato, panaikina ar keičia Vyriausybė, atsižvelgdama į savivaldybės tarybos siūlymą, pateiktą įvertinus vietos gyventojų nuomonę. Registrų centras tvarko tik adresų registravimą.

Kodėl reikia vadovautis tarybinių laikų įstatais? Anot A. Petrošiaus, reikia išspręsti gyvenamųjų vietovių pavadinimų ir adresų neatitikimus.

Kol kas dar nėra aišku, kaip keisis gyvenviečių pavadinimai: jos gali būti prijungtos prie šalia esančių kaimų, miestelių.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Lukšas sprendimą keisti kaimų pavadinimus vadino nesąmone. Gyventojai esą įpratę prie senųjų vietovardžių. Jiems adresų keitimas sukels papildomų rūpesčių. Tiesa, įregistruotų adresų keitimas gyventojams nieko nekainuotų.

Savivaldybė žada nenuleisti rankų dėl Repšių ir Juozapaičių gyvenviečių. Vyriausybei perduotas gyventojų kreipimasis, prašant panaikinti 1986 metų įsaką.

Antradienį rajono Savivaldybė gavo atsakymą iš Teisingumo ministerijos. Jame nurodoma, kad Registrų centras Repšių išregistravimą iš Adresų registro atidėtų iki šių metų pabaigos. Per šį laiką Šiaulių rajono savivaldybė turi surinkti informaciją iš seniūnijų, išsiaiškinti sodybų ir gyventojų skaičių kaimuose.

Be Repšių ir Juozapaičių, daugelis kaimų - ištuštėję. Šiaulių kaimiškojoje seniūnijoje pasiteiravome, ar Aukštrakių, Masiuliškių, Miesmedžių, Smilgių kaimuose yra gyvenama. Seniūnas Jonas Obrikas patvirtino, kad šiose kaimuose gyventojų nėra.

Koks likimas laukia naujojo Aukštrakių sąvartyno pavadinimo, jei bus panaikintas šios vietovės vardas? Seniūnas tiksliai atsakyti negalėjo, nes Vyriausybė pavadinimų keitimo galvosūkio iki galo dar neišsprendė