Tai BNS trečiadienį sakė Lietuvos vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Jis sakė susitikęs su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadu Vainiumi Butinu ir apsvarstęs Lietuvos pareigūnų kreipimąsi į ES agentūrą.

"Europos arešto orderis turėjo būti įvestas į Šengeno sistemą, apie jį turėjo žinoti vizą išdavusi valstybė", - BNS teigė R.Palaitis.

Ministras pripažino, kad teisės aktų, įpareigojančių atsakyti paklausimą, nėra. Nėra ir vieningos visas Šengeno šalis apimančios duomenų sistemos.

Tikimasi, kad atsakymus šalys Lietuvai pateiks kolegiškai ir geranoriškai.

Praėjusį ketvirtadienį Vienos oro uoste buvo sulaikytas M.Golovatovas, kuris vadovavo būriui 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam beginklių žmonių saugomą Vilniaus televizijos bokštą. Jis Vienoje trumpam buvo sulaikytas pagal Lietuvos prokurorų išduotą Europos arešto orderį, tačiau netrukus jam leista vykti į Rusiją.

Tai sukėlė didelį Lietuvos nepasitenkinimą, kuriam pritarė Latvija ir Estija. Kai kurie politikai Lietuvoje ir Austrijoje teigia, kad tokią sulaikymo baigtį lėmė Rusijos spaudimas.

Austrijos pareigūnai trečiadienį patvirtino, kad Lietuvos prokurorams buvo duotos mažiau nei keturios valandos sukonkretinti kaltinimus Sausio 13-osios byloje įtariamam Michailui Golovatovui.