Šią savaitę ministerijoje pristatytas bažnyčiai šalia Kryžių kalno planuojamos teritorijos detalusis planas.

"Kultūros ministras ir kiti dalyvavę atsakingų institucijų atstovai pritarė, kad bažnyčia Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo garbei prie Jurgaičių (Domantų) piliakalnio, vadinamo Kryžių kalnu (Šiaulių r.) pagal pateiktą planavimo dokumentą ir išpildžius paveldosauginius reikalavimus, gali būti statoma", - teigiama Kultūros ministerijos pranešime.

Pabrėžta, kad prie Kryžių kalno ketinama statyti nedidelę, Jono Pauliaus II-ojo vardu pavadintą bažnyčią. Juoba kad Maldos namų statyba numatyta Vyriausybės patvirtintoje Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo ir jo objektų pritaikymo piligrimų ir turizmo reikmėms 2007-2013 metų programoje.

Konkursą projektui parengti laimėjo bendrovė "Vakarinis fasadas".

Projekto autoriai teigė, kad pastatas neužgoš Kryžių kalno. Be to, bažnyčią planuojama statyti ne kultūros paminklo teritorijoje, o jo vizualinės apsaugos zonoje, pakankamai dideliu atstumu (320-340 metrų) prieš šį istorinį piliakalnį, šalia jau pastatyto komplekso - turistų informacinio centro.

Žadama besąlygiškai laikytis Kultūros paveldo departamento reikalavimų, kad bažnyčios tūris būtų nedidelis - joje tilptų iki 100 žmonių, o aukštis neviršytų aštuonių metrų, todėl dalį pastato numatoma įleisti į žemę.

"Tokiu būtu, svarbiausias šio kraštovaizdžio objektas - Kryžių kalnas - vizualiai būtų neužgožtas, nes bažnyčia netaptų konkuruojančiu objektu šioje aplinkoje. Bažnyčios architektūrinę išraišką galutinai apspręstų atviro konkurso būdu laimėjęs architektūrinis projektas", - teigiama Kultūros ministerijos pranešime.

Bažnyčios prie Kryžių kalno statybos iniciatorius Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pabrėžė, kad bažnyčia būtų statoma ne iš valstybės, bet iš tikinčiųjų suaukotų lėšų. Be to, kadangi minėta bažnyčia nebus parapijinė, joje nebus atliekamos sutuoktuvių, krikštynų ar šarvojimo apeigos. Ji bus skirta atlaidų ir piligrimų pamaldoms.

Anot pasitarimo dalyvių, būtina atsižvelgiant ir į tai, kad medinės koplyčios šalia Kryžių kalno, kurioje 1993 metais popiežius Jonas Paulius II aukojo Šv. mišias, būklė avarinė ir jau kelia pavojų Kryžių kalną lankantiems žmonėms. Yra priimtas sprendimas ją kuo skubiau demontuoti. Šiam darbui atlikti valstybė iš Privatizavimo fondo skyrė 15 tūkst. litų.

Dar vienas pateiktas argumentas už bažnyčios statybą - atlikta nereprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa. 10 tūkst. tikinčiųjų pritarė maldos namų šalia Kryžių kalno statybai, nepritarė apie 800 žmonių.

Jurgaičių ar Domantų piliakalniu vadinamas Kryžių kalnas yra Meškučių seniūnijoje, kairiajame Kulpės upelio krante. Kryžiai čia pradėti statyti XIX amžiaus viduryje.

Šiuo metu ant piliakalnio yra milijonai kryžių, atvežtų ne tik iš įvairių Lietuvos vietų, bet ir iš užsienio. Krikščionių pasaulyje šį kalną išgarsino 1993-iaisiais čia apsilankęs popiežius Jonas Paulius II.

Daugiau kaip 50 Kryžių kalne stovinčių kryžių įtraukti į kultūros vertybių registrą. Kryžių kalnas įtrauktas į Jono Pauliaus II piligrimų kelią.