Pirmaisiais metais – svarbi stilistika

Lygindamas antruosius su pirmaisiais šalies vadovės Dalios Grybauskaitės prezidentavimo metus, dienraščio „Verslo žinios“ apžvalgininkas Rytas Staselis įsitikinęs, kad antrieji prezidentavimo metai buvo prasmingesni, nes pradėjo aiškėti prezidentės norai sutvarkyti teismų sistemą, teisėsaugos institucijas, jas reformuoti.
Rytas Staselis

Tačiau, pasak politikos apžvalgininko, reformuojant prokuratūrą, bent jau kol kas nutiko visiška parodija. „Ir man atrodo, kad tai yra nesėkmė. Prezidentė sako, kad tai yra visai nieko“, – požiūrių skirtumus išsakė pašnekovas.

Be to, anot jo, pirmaisiais kadencijos metais prezidentei buvo labai svarbi politikos stilistika, kuri antraisiais metais visuomenei nedarė tokio įspūdžio ir dauguma žmonių pradėjo ieškoti didesnių prasmių šalies vadovės veikloje.

„Kita vertus, iš tikrųjų pirmaisiais metais Prezidentė aiškiai deklaravo paramą Vyriausybei, nepaisant to, kad reikalavo patraukti kai kuriuos ministrus, kurie, jos manymu, buvo netinkami. Bet apskritai Vyriausybės parama buvo beveik besąlygiška“, – sako R. Staselis, pridurdamas, kad antraisiais metais Vyriausybė buvo kritikuojama labiau.


R. Staselis teigė matantis pastangų liberalizuojant ekonomikos demonopoliziciją. Tačiau kiek jos kryptingos ir kiek jos pamatinės, fundamentalios, esą labai sunku pasakyti. „Aš suprantu, ko ji siekia, bet man atrodo, kad jai trūksta gebėjimo akumuliuoti idėjas, kurios būtų ne tik S. Daukanto aikštėje, bet ir visuomenės skirtingose grupėse“, – lrt.lt sakė R. Staselis.

Matyti tik darbų pradžia

Vytautas Dumbliauskas
Politologo Vytauto Dumbliausko nuomone, žmonės dar labai daug deda į Prezidentę vilčių, nors ryškesnių darbų, politologo nuomone, nėra.

„Ji save pozicionavo, bando keisti socialinę, ekonominę ir politinę sistemą, nusistovėjusią per 20 metų Lietuvoje. Nusistovėjo tam tikri santykiai, kurie netenkina gyventojų, piliečių. Migracija rodo, kad negerai: žmonės nepatenkinti santykiais su valdžios institucijomis, savivalda“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Politologas pastebi, kad kažkokie darbai yra pradėti, bet tai esą tik jų pradžia. „[Darbai] vyksta labai lėtai, bet gal ir negalima greičiau? Gal, jeigu labai pradėsi kovoti prieš nusistovėjusią sistemą, ji smogs atgal ir būsi suvalgytas? Jos [Prezidentės] intencijos man patinka, ji sako, kad negerai Lietuvoje, reikia kažką daryti, bet tas darymas gal negali būti greitesnis, svaresnis“, – samprotavo pašnekovas.


„Galima kalbėti apie pradžią prokuratūros sistemos pertvarkos, apie pradžią teismų sistemoje. Ji mato Seimo darbo broką, mato įstatymus, kurie aiškiai užsakyti, ji pakankamai protingas žmogus – tuos dalykus įžvelgia“, – interneto portalui lrt.lt kalbėjo pašnekovas.

Pasak politologo, kol kas Seimas Prezidentūros veto gerbia, tačiau neaišku, koks bus kitas Seimas. „Veto galima labai nesunkiai atmesti, bet kol kas ši Seimo dauguma, matyt, dėkinga už palaikymą, įvyksta tam tikras susitarimas“, – svarstė V. Dumbliauskas.

Tikėjosi daugiau darbų

Pašnekovai atsargiai prognozavo, ko galima tikėtis iš Prezidentės darbų ateinančius tris metus. Pasak R. Staselio, D. Grybauskaitė tokia politikė, kuri neypatingai dalijasi savo planais. „Man kartais atrodo, kad ji tiesiog dažnai būna ekspromto žmogus, tai tokiu atveju apie tris ateinančius metus kalbėti yra beprasmiška“, – patikino R. Staselis.

Po pirmųjų D. Grybauskaitės prezidentavimo metų politikos apžvalgininkas buvo skeptiškas ir manė, jog daugiau retorikos toliau nueita nebus, tačiau antraisiais metais, jo manymu, buvo iniciatyvų, pasirodė jų kontūrai. „Labai sunku pasakyti, ar užteks kvapo, valios tas iniciatyvas, atsiradusias ekonomikos demonopolizavimo, teisėtvarkos ir teismų sistemos reformavimo, įgyvendinti ir apibrėžti kažkokius naujus dalykus.

Antrieji metai ko gero buvo daug prasmingesni, buvo ne tik retorika ir „galvų kapojimas“, kuris vieniems kėlė siaubą, kitiems šiek tiek juokingas buvo. Bet, jeigu ta prasme viskas kryps, tai galbūt bus labiau teigiamos tendencijos“, – svarstė R. Staselis.

V. Dumbliauskas manantis, kad Prezidentė orientuojasi į antrą kadenciją. Esą antroje kadencijoje yra istorija, kad kitų valstybių prezidentai elgiasi laisviau, jiems nereikia paisyti įtikti rinkėjams.

„Aš daugiau tikėjausi per dvejus metus, gal buvau per daug optimistas arba naivus, gal yra sudėtingiau. Ta sistema, sukurta per 20 metų, yra pakankamai stipri. Penkti metai gali būti jau orientavimąsis į rinkimus, darymas ir šnekėjimas, ko rinkėjai nori išgirsti. Treti ketvirti metai galbūt bus realesnių veiksmų, o penkti gali būti skirti rinkimams. Aš spėju, kad ji taip projektuoja savo politinę ateitį“, – prognozavo V. Dumbliauskas.