"Po beveik septynerių metų narystės NATO turime gynybos planus ir ateinantieji metai bus praktinis šių gynybos planų įgyvendinimas", - sakė D. Grybauskaitė per savo metinę spaudos konferenciją antradienį.

Kalbėdama apie NATO reikalus Prezidentė minėjo ir pasirengimą kitų metų gegužę vyksiančiam Aljanso viršūnių susitikimui, kuriame bus vėl kalbama apie priešraketinę gynybą ir santykį tarp NATO ir Rusijos.

Jau anksčiau valstybės vadovė yra pareiškusi savo nuomonę šiuo klausimu, kad NATO turi ginti savo nares, o Rusija - save, ir ne kaip nors kitaip. Tai reiškia, kad negali būti pasidalinta kokiomis nors tarpinėmis zonomis ar pan.

"Išlieka dėmuo - kibernetinis ir energetinis saugumas, kuris tapo ir NATO dienotvarkės dalimi. Dar didesnę reikšmę įgyja Lietuvoje įkurto energetinio saugumo centro veikla, tikimės, kad artimiausiu metu tai taps ir visos NATO kompetencijos centru", - sakė D. Grybauskaitė.

Kalbėdama bendrai apie užsienio politiką valstybės vadovė kėlė tikslą šiemet sėkmingai baigti pirmininkavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai ir Demokratijų bendrijai, pasiruošti pirmininkavimui Europos Sąjungoje 2013 metais ir deryboms dėl naujosios 2014-2020 metų ES finansinės perspektyvos.