V.Andriukaitis sakė pareiškimą Vyriausiajai rinkimų komisijai įteiks trečiadienį. Tačiau jis teigė norįs per savaitę užbaigti keletą darbų Seime.

V.Andriukaičio sprendimą atsisakyti parlamentaro mandato sveikino į Seimą atvykęs prezidentas Valdas Adamkus. "Aš sveikinu Andriukaičio sprendimą, manau, kad tai yra teisingas kelias", - sakė V.Adamkus.

Tuo tarpu kitas Seimo narys, dėl kurio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn irgi buvo balsuojama, Vytautas Kvietkauskas nesulaukė Seime parlamentarų balsavimo rezultatų ir išvyko į Briuselį.

Laikinoji tyrimo komisija išvakarėse parengtoje pažymoje rekomendavo Parlamentui duoti sutikimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn minėtus Seimo narius ir kitaip suvaržyti jų laisvę, neskiriant kardomųjų priemonių.

Toks siūlymas buvo užfiksuotas ir komisijos parengtuose trijų rezoliucijų projektuose. Dėl jų Seimas balsavo antradienio plenariniame posėdyje.

Rezoliucijos projektą, kuriame buvo siūloma leisti V. Andriukaitį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, palaikė 50 Seimo narių. Prieš balsavo 33, susilaikė 15 parlamentarų.

Už tai, kad V. Kvietkauskas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, balsavo 49 Seimo nariai, prieš - 26, 21 parlamentaras susilaikė.

Siūlymui A. Vidžiūną patraukti baudžiamojon atsakomybėn pritarė 50 Seimo narių. 27 parlamentarai balsavo prieš, 19 - susilaikė.

Rezoliucijos projektai būtų buvę priimti, jei už kiekvieną iš jų būtų balsavę daugiau kaip pusė visų Seimo narių, t. y. bent 71 parlamentaras.

Šie Seimo nariai buvo įtariami paėmę kyšius nuo 25 iki 95 tūkstančių litų iš verslo grupės "Rubicon group" vadovo Andriaus Janukonio už įtaką priimant teisės aktus.

"Prieš" balsavo arba susilaikė dauguma valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos ir opozicinės Liberalų ir centro frakcijos narių.

Po Seimo narių balsavimo generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis DELFI teigė nenustebęs dėl tokio Seimo sprendimo. "Aš nesitikėjau jokio sprendimo, tiesiog vykdžiau tai, kas parašyta įstatymuose. O prognozuoti Seimo sprendimo neįmanoma", - sakė G.Jasaitis.

"Tai reiškia, kad baudžiamasis tyrimas šių trijų Seimo narių atžvilgiu nebus pradėtas", - žurnalistams po balsavimo taip pat sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis. Tačiau jis neatmetė galimybės tokį tyrimą pradėti, jei minėtieji parlamentarai po šį rudenį vyksiančių Seimo rinkimų netektų parlamentarų mandatų. Jis taip pat pabrėžė, kad tyrimas dėl "Rubicon group" veiklos nebus nutrauktas.

G. Jasaičio teigimu, kol kas neaišku, ar minėtų politikų sėkmės rinkimuose atveju būtų galima kreiptis į naująjį Seimą su pakartotiniu prašymu panaikinti jų teisinę neliečiamybę.

"Klausimas pakankamai sudėtingas, nes įstatymuose nėra pasakyta, kurios kadencijos Seimas turi duoti leidimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Bet padiskutavus su šios srities specialistais, tą klausimą ateityje bus galima išspręsti", - patikino pareigūnas.

Norint apklausti parlamentarus kaip įtariamuosius paėmus kyšius, buvo būtinas Seimo sutikimas. Mat pagal Konstituciją ir Seimo statutą, Seimo nario asmuo neliečiamas. Jis be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas darąs nusikaltimą.

Anot G. Jasaičio, apklausiant Seimo narius kaip liudytojus, susidarytų komplikuota situacija, nes juos reikėtų informuoti apie baudžiamąją atsakomybę už žinomai melagingų parodymų davimą.

"Seimas nesugebėjo peršokti politikų etikos kartelės, kurią jis pats taip aukštai pakėlė Rolando Pakso apkaltos metu", - taip BNS Seimo sprendimą dėl 3 parlamentarų vertino Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas.

Liberaldemokratas Jonas Čiulevičius įspėjo, jog rinkėjai per Seimo rinkimus "išmėš tas partijas, kurios pačios nesugeba išmėžti savo mėšlidžių".

Tuo tarpu dar prieš balsavimą Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ragino panaikinti kyšių ėmimu įtariamų trijų parlamentarų neliečiamybę.

"Politika yra svarbu, partijos yra svarbu, bet tiesa turi būti svarbiausia", - antradienį Seime svarstant šią problemą sakė A.Paulauskas. "Kaip mes galime apginti savo kolegų garbę? Tik leisti atlikti tyrimą", - mano A.Paulauskas.

Tačiau Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūno pavaduotojas Julius Sabatauskas pareiškė, jog frakcijos neįtikino teisėsaugos atstovų pateikti argumentai, o pačių korupcija įtariamų parlamentarų prašymą panaikinti jų imunitetą jis palygino su skausmus kenčiančio ligonio prašymu atlikti jam eutanaziją.

"Jeigu kas nors iš šalies jam padėtų atlikti eutanaziją, pažeistų įstatymus", - sakė J.Sabatauskas, pažymėjęs, jog socialdemokratams teko rinktis tarp blogo ir blogesnio varianto.

Liberalų ir centro frakcijos seniūno pavaduotojas Klemensas Rimšelis pareiškė, jog frakcijos nuomone, norėdami apsiginti korupcija įtariami parlamentarai patys turėtų atsisakyti Seimo nario mandatų.