4,5 mln. litų vertės Seimo I rūmų remonto konkursą laimėjusios bendrovės „Irdaiva“ statybininkai parlamento pastate šeimininkauja nuo liepos pradžios. Pusiau juokais būtų galima pasakyti, kad toks intensyvus darbas Seime dar niekuomet nevirė.

Statybininkai tęsi duotą pažadą ir rūmuose dirba dviem pamainomis. Tuo įsitikino ir į statybų aikštele virtusį Seimą užsukę DELFI žurnalistai. Ketvirtasis istorinių Seimo rūmų aukštas dabar neatpažįstamas. Durys, grindų danga, baldai, tapetai – viskas dingo. Darbininkai šiomis dienomis intensyviai šalina statybinėmis šiukšlėmis virtusias rūmų inventoriaus liekanas ir ruošiasi iš peties kibti į atnaujinimo darbus. Mat visam remontui duotas labai trumpas, vos poros mėnesių terminas – rūmus būtina sutvarkyti iki Seimo rudens sesijos pradžios.

Kaip DELFI teigė Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktorius Antanas Dimaitis, pagrindinis remonto uždavinys – ne parlamentarų kabinetų pagražinimas, o sąskaitų už šilumą sumažinimas.
„Visur aplinkui kiaura, pasižiūrėkit, - baksnodamas į vos 7 cm storio išorines Seimo rūmų sienas pasakojo A. Dimaitis. – II Seimo rūmuose plotas mažesnis pora šimtų kvadratinių metrų. Ten mes šalčiausiais mėnesiais už šildymą mokame apie 45 tūkst. litų. O šituose rūmuose – 78 tūkst. Skirtumas iškart aiškus.“

Anot pašnekovo, tikimasi, kad po remonto senųjų Seimo rūmų šildymo sąnaudos sumažės apie 30-40 proc.

A. Dimaitis pažymėjo, kad į rūmus sugrįžę Seimo nariai negalės džiaugtis prabanga. Mat naujų baldų ar technikos Seimo kanceliarija pirkti neketina.

„Interjero smarkiai keisti negalime. Vis dėlto tai yra kultūros paveldo objektas. Pasikeis tiktai grindų konstrukcija. Lubos praktiškai liks tokios pačios. Na, vietoj tapetais klijuotų sienų atsiras dažytos“, - vardijo pašnekovas.

Statybininkų darbu, bent jau kol kas, Seimo kanceliarija patenkinta.

„Žadėjo, kad dvi pamainas dirbs. Ir šeštadieniais, ir sekmadieniais. Ir dirba. Kadangi rytoj šventinė diena, šiandien turbūt dirbs iki 8 ar 9 val. vakaro. Pas mus yra 60 dienų. Įsivaizduokit – per tiek laiko 2 tūkst. kvadratinių metrų suremontuoti nėra taip paprasta“, - tęsė A. Dimaitis. Pasak jo, tokiems darbams atlikti reikėtų ne dviejų, o bent trijų mėnesių.

Pasigirdo svarstymų, kad galbūt Seimo remonto kaina ir nebūtų siekusi 4,5 mln. litų, jei statybininkams nereikėtų spraustis į tokius griežtus darbų atlikimo terminus. Tačiau A. Dimaitis tokios nuomonės nepalaiko.

„Abejoju. Paskutiniu metu, žiūrint į kainų sandaras, nemanyčiau, kad būtų kažkiek labai atpigę. Daug sąnaudų sudaro kuras, logistika, energiniai dalykai. Medžiagos praktiškai nepinga. Čia yra, ko gera, riba, iki kurios buvo galima nusileisti“, - remonto kainą įvertino pašnekovas.

Seimo I rūmų remonto konkurse dalyvavo 27 įmonės. Iš jų pasiūlymus pateikė 7 tiekėjai – „Irdaiva“, „YIT Kausta“, „Kortas“, „Lakaja“, „Panevėžio statybos trestas“, „Veikmės statyba bei „Vėtrūna“.
Visos šios įmonės atitiko keliamus minimalius kvalifikacinius reikalavimus, o „Irdaiva“ laimėjo pasiūliusi mažiausią kainą.
Seimas skelbia, kad skirtumas tarp brangiausio ir pigiausio pasiūlymo – per 1,3 mln. litų.

Seimo I rūmų 4 aukšte yra 68 kabinetai, juose dirba 115 žmonių, iš jų 38 Seimo nariai. Jiems visiems laikinai skirtos kitos patalpos darbui.