"Prašau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pamąstyti, ar nereikia keisti komiteto pirmininko, kad nebūtų tokių dalykų, kokie vyko per šią pavasario sesiją", - ketvirtadienį baigiantis pavasario sesijai iš Seimo tribūnos pareiškė I.Degutienė.
"Viena yra kompetencija, kita - organizuotas darbas. Nes komiteto veikla nėra vieno žmogaus veikla. Turi būti susiklausymas ir svarbiausia - jeigu komiteto pirmininkas kalba komiteto vardu, jis nekalba savo vardu", - teigė Seimo vadovė.

Prieš I.Degutienės kritiką J.Šimėnui, jį Aplinkos apsaugos komiteto posėdžio sprendimų galimu klastojimu apkaltino parlamentaras Arūnas Valinskas.

Pasak jo, komiteto, trečiadienį svarsčiusio, kaip panaudoti lėšas už parduotus taršos leidimus, balsavimas ir Vyriausybei perduotas komiteto pasiūlymas skiriasi.

"Komiteto priimta pozicija dėl lėšų panaudojimo intensyvumo yra pakeista iš esmės", - teigė A.Valinskas ir pranešė, kad dėl to jau kreiptasi į Seimo etiko sargus, kad jie ištirtų, ar komiteto pirmininko veiksmuose nėra duomenų klastojo ar kitokios nusikalstamos veiklos požymių.

A.Valinskas Seimo pirmininkei palinkėjo "per vasarą išspręsti šią problemą, nes dokumentų klastojimo šešėlis ne pirmą kartą dėl šio komiteto veiklos krenta ant viso Seimo".

Po tokių pareiškimų J.Šimėnas stebėjosi, kad taip galėjo atsitikti. "Man tai didelė staigmena", - sakė jis.

Komiteto pirmininkas aiškino, kad dokumentą, kurį pasirašė Vyriausybei su pasiūlymais, kaip turi būti keičiama lėšų, gautų už parduotus taršos leidimus, sąmata, pats du kartus peržiūrėjo ir viską paliko taip, kaip buvo nutaręs komitetas.

"Jeigu susimaišėte jūs, tai atsiprašau, jeigu mes padarėme klaidą, taip pat atsiprašau", - sakė J.Šimėnas.

J.Šimėnas ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nesutaria, kaip reikėtų panaudoti už Lietuvos parduotus taršos leidimus gautus pinigus. Parlamentaras pasisako už didesnį finansavimą biokuro katilams įrengti šilumos tiekimo įmonėse, o ministras norėtų daugiau pinigų skirti daugiabučiams modernizuoti.

Komitetas pritarė J.Šimėno siūlymui sumažinti daugiabučių renovavimo programai skirtas papildomas lėšas nuo 100 mln. litų, kuriuos renovacijai siūlo minsterija, iki 60 mln. litų, lėšų skirtumą nukreipiant rajoninėms katilinėms atnaujinti, statant biokuro katilus.

A.Valinskas nebe pirmą kartą kaltina J.Šimėną privačių ir viešųjų interesų painiojimu. Seimui svarstant Miškų įstatymą, A.Valinskas pareiškė, esą už įstatymo dėl statybų miške "prastūmimą" Seime J.Šimėnui atsilyginta.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija J.Šimėną šiemet jau svarstė dėl to, kad į Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektą buvo įrašytos nuostatos, kurioms komitetas nepritarė. Tuomet kaltę prisiėmė Aplinkos apsaugos komiteto biuro darbuotoja.