"Dar kartą griežtai neigiame mestus kaltinimus, kad mūsų grupė ar aš asmeniškai davėme, žadėjome duoti ar duosime kyšius už kažkokius negerus dalykus. To nėra, nebuvo ir tikrai nebus", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją tvirtino A. Janukonis.

Jis pripažino bendravęs su Seimo nariais, išreiškė viltį bendrausiąs su jais ateity bei sakė nematąs galimybių užsiimti verslu atsiribojus nuo parlamentarų ar "kitų valdžių atstovų". "Jie yra išrinkti tam, kad tarnautų visiems - ir žemdirbiams, ir transportininkams, ir pensininkams, ir verslininkams. Negali Seimo nariai gyventi uždarai Seimo patalpose ir su niekuo nesimatyti", - aiškino "Rubicon group" vadovas.

A. Janukonis pripažino bendravęs su Seimo nariais apie įstatymus, tačiau neįžvelgė tokiame bendravime nieko bloga. "Kaip Seimo nariai gali susidaryti įspūdį apie visuomeninį procesą nebendraudami?" - stebėjosi verslininkas bei pridūrė, kad normalu su parlamentarais bendrauti apie įstatymus, o ne apie orą.

Pasak jo, su "Roubicon group" susijęs galimo politikų papirkinėjimo skandalas nepadarė tiesioginių medžiaginių nuostolių bendrovei, bet pakenkė jos reputacijai.

"Apmaudu, kad suduotas didžiulis smūgis mūsų kompanijos reputacijai. Penkiolika metų savo reputaciją kūrėme, dabar reikės ją atkūrinėti", - piktinosi verslininkas.

Po Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) birželio pabaigoje surengtos apklausos "Rubicon group" vadovui ir valdybos pirmininkui A. Janukoniui buvo pateiktas įtarimas dėl papirkimo. STT Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas tada tvirtino, kad įtarimas pateiktas pagal 227-ąjį Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris numato baudžiamąją atsakomybę dėl valstybės tarnautojo papirkimo.

Pats A. Janukonis kritiškai vertino STT vykdomo tyrimo būdus ir įžvelgė jų politinę potekstę. "Jei norima tirti, tai tegul tiria, bet jei norima skandalo, politinio proceso, tai daroma tokiais būdais, kaip padaryta šiandien", - tvirtino "Rubicon group" vadovas.

Jo nuomone, dabartinės tendencijos Lietuvoje primena tas, kurios prieš trejus metus susiklostė Rusijoje, kai kaimyninę šalį, jo žodžiais, ėmė "valdyti specialiosios tarnybos", persekiojusios stambaus verslo kompanijas.

A. Janukonis taip pat neigė, jog STT galėjo aptikti tarp "Rubicon group" finansinių dokumentų "juodosios buhalterijos" buvimo įrodymų. "Mūsų veikla - visiškai teisėta. Jei pareigūnai mano esą kažką aptikę, tai tegul vykdo tyrimą. Deja, mes tokio tyrimo nejaučiame", - sakė verslininkas.

Jo teigimu, per pokalbius telefonu, kurių klausėsi STT, jis galėjęs kalbėtis su politikais apie pinigus, bet tai esą buvę visiškai normalu. "Aktyviai naudojuosi telefonu, ką čia slėpti. Nieko nuostabaus nematau, jei politikai kreipiasi dėl paramos. Partijos gyvena tik iš paramos", - tvirtino A. Janukonis.

Ketvirtadienį generalinio prokuroro pavaduotojas G. Jasaitis paprašė Seimo panaikinti Parlamento vicepirmininko socialdemokrato Vytenio Andriukaičio, socialliberalo Vytauto Kvietkausko ir konservatoriaus Arvydo Vidžiūno asmens neliečiamybę - leisti patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Anot pareigūno, nesurinkus pakankamai įrodymų, kuriais remiantis būtų galima surašyti kaltinamąjį aktą ir perduoti į teismą, byla būtų nutraukta. Taip pat reikėtų elgtis ir jei Seimas neleistų patraukti minėtų politikų baudžiamojon atsakomybėn.

Tačiau G. Jasaitis pabrėžė, kad net nutraukus procesą būtų galima aiškintis, ar "nusikalstamoje veikoje, kuri nebuvo įrodyta, nėra administracinio teisės pažeidimo, drausminio nusižengimo arba kitokių veiksmų, kurie gali būti susiję su etika, Konstitucijos pažeidimu, priesaikos sulaužymu, požymių".