"Manau, kad komisija turėtų pasižiūrėti, kokiais įrodymais remiasi Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba teikdamos šitą kreipimąsi Seimui", - žurnalistams ketvirtadienį sakė A.Paulauskas.

Tuo pačiu laikinasis prezidentas trims parlamentarams "palinkėjo" bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis ir leisti atlikti tyrimą, kad būtų išsiaiškinta, ar pagrįsti įtarimai ar ne.

"Patiems parlamentarams reikėtų bendradarbiauti, teikti teisingus paaiškinimus ir tuo padėti teisingumui", - teigė laikinasis prezidentas.

A.Paulauskas taip pat teigė, kad manantis, kad savarankiškų veiksmų - sustabdyti savo įgaliojimus ar panašiai, nereikėtų daryti, nes teisinės procedūros reikalauja labai tikslių formalumų.

Laikinojo prezidento teigimu, jeigu bylos pateiktų į teismą, formalumų pažeidimas galėtų būti viena iš gynybos būdų.

Kaip teigiama ketvirtadienį V.Adamkaus referento išplatintame pranešime, išrinktasis prezidentas pažymėjo, jog visos valdžios institucijos privalo bendradarbiauti su teisėsauga, kad būtų išsamiai ištirtos bylos aplinkybės bei nustatyta tiesa.

V.Adamkus prezidentu išrinktas birželio pabaigoje ir šias pareigas pradės eiti liepos 12 d. po inauguracijos.

"Tyrimas neturi būti vilkinamas. Prezidentas ragina visuomenę iki tyrimo pabaigos nedaryti per ankstyvų išvadų bei primena, kad tik teismas gali nustatyti kaltuosius arba išteisinti nekaltus. Tuo pačiu prezidentas yra įsitikinęs, kad tyrimas privalo būti maksimaliai skaidrus. Visuomenei neturi likti neaiškumo tiek dėl tiesinės, tiek ir dėl politinės pareigūnų atsakomybės", - rašoma pranešime.

Anot jo, nepaisant visuomenės abejonių, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) veiksmai galėjo įtakoti politinius procesus, V.Adamkus mano, kad turi būti sudarytos visos sąlygos sėkmingai baigti tyrimą.

Tiriant galimos parlamentarų korupcijos bylą, STT agentai likus kelioms dienoms iki prezidento rinkimų antrojo turo surengė dokumentų poėmius valdančiųjų Socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos bei opozicinių Liberalų ir centro bei Tėvynės sąjungų būstinėse.

Seimas ketvirtadienį sudarė parlamentinę komisiją, kuri iki liepos 13 dienos turi pateikti savo išvadą dėl Generalinės prokuratūros prašymo panaikinti trijų korupcija įtariamų parlamentarų neliečiamybę ir leisti juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Leidimas patraukti korupcija įtariamus parlamentarus bus duotas, jeigu tam pritars ne mažiau kaip 71 parlamentaras, prieš tai išklausius parlamentinės komisijos išvadą.

Jeigu Seimas neduos leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narius, byla turės būti nutraukta.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis Seime ketvirtadienį Seime pranešė, jog kyšių ėmimu yra įtariami Seimo nariai Vytenis Andriukaitis, Vytautas Kvietkauskas ir Arvydas Vidžiūnas.

V.Andriukaitis įtariamas paėmęs 95 tūkst., V.Kvietkauskas - 25 tūkst., A.Vidžiūnas - 40 tūkst. litų iš bendrovės "Rubicon group" vadovo Andriaus Janukonio už teisės aktų įtakojimą.

Įtarimai remiasi "Rubicon group" darbuotojų kompiuteriuose rasta informacija apie mokėtas sumas bei slapta darytais pokalbių telefonu įrašais.

Visi trys korupcija įtariami parlamentarai kategoriškai neigia ėmę kyšius.