Seimas ketvirtadienį vienbalsiai nutarė sudaryti 12 narių komisiją, kuri nagrinės trijų parlamentarų – socialdemokrato Vytenio Andriukaičio, socialliberalo Vytauto Kvietkausko ir konservatoriaus Arvydo Vidžiūno patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimą.

Pranešama, kad komisijai perduotoje medžiagoje yra garso ir vaizdo įrašai, liudytojų apklausos ir kratų metu surinkta medžiaga. Generalinės prokuratūros pareigūnai teigia, kad kol kas korupcija įtariami parlamentarai nebuvo apklausti, kadangi to iki šiandien neleido baudžiamasis procesas.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad iš viso turima 20 tomų medžiagos, susijusios su “Rubicon group” veikla. Kiekviename tome yra 200-400 puslapių medžiagos. Seimo komisija iki liepos 13 d. turėtų nagrinėti 6-7 iš šių tomų, kadangi juose sukaupta medžiaga tiesiogiai susijusi su korupcija įtariamų parlamentarų veikla.

Komisijai pavesta iki 2004 m. liepos 13 d. parengti pažymą ir rezoliucijos projektą.

Komisijos pirmininku išrinktas socialdemokratas Algimantas Salamakinas, pirmininko pavaduotoju paskirtas liberalcentristas Rimantas Šukys.

Komisija sudaro Juozas Bernatonis, Kazys Bobelis, Algis Kašėta, Nikolajus Medvedevas, Giedrė Purvaneckienė, Jurgis Razma, Alvydas Sadeckas, Algimantas Salamakinas, Nijolė Steiblienė, Raimondas Šukys, Vytautas Zabiela ir Henrikas Žukauskas.

Kai kuriems parlamentarams kilo abejonių dėl R.Šukio nešališkumo. Pastarasis Seimo posėdyje pakartojo turįs "kritišką požiūrį" į teisėsaugos pareigūnų veiksmus. A.Salamakinas žurnalistams teigė neabejojantis R.Šukio nešališkumu.

Komisijos posėdžiai bus vieši, nebent bus svarstoma slapta informacija, kurios paviešinimas gali sutrukdyti tyrimui, Lietuvos radijui sakė A.Salamakinas.

Komisijos darbo, A.Salamakino teigimu, nepalengvins ir tai, jog du iš trijų korupcija įtariamų parlamentarų patys paprašė panaikinti jų neliečiamybę. "Gal būt tokie pareiškimai buvo padaryti veikiant emocijoms", - sakė parlamentarų neliečiamybės panaikinimo klausimą svarstysiančios komisijos pirmininkas.

Leidimas patraukti korupcija įtariamus parlamentarus bus duotas, jeigu tam pritars ne mažiau kaip 71 parlamentaras, prieš tai išklausius parlamentinės komisijos išvadą.

Jeigu Seimas neduos leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narius, byla turės būti nutraukta.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis Seime ketvirtadienį Seime pranešė, jog kyšių ėmimu yra įtariami Seimo nariai Vytenis Andriukaitis, Vytautas Kvietkauskas ir Arvydas Vidžiūnas.

V.Andriukaitis įtariamas paėmęs 95 tūkst., V.Kvietkauskas - 25 tūkst., A.Vidžiūnas - 40 tūkst. litų iš bendrovės "Rubicon group" vadovo Andriaus Janukonio už teisės aktų įtakojimą.

Visi trys korupcija įtariami parlamentarai kategoriškai neigia ėmę kyšius.