G.Jasaitis parlamentarus informavo, kad pareigūnų turimais duomenimis, "Rubicon group" vadovas A.Janukonis, bendraudamas su atskirais Seimo nariais, juos papirkinėja siekdamas sau palankių sprendimų.

Generalinė prokuratūra trečiadienį pranešė, jog įtarimai parlamentarams susiję su byla dėl bendrovės "Rubicon group" veiklos.

"Atsižvelgiant į operatyvinės veiklos metodais gautą informaciją ir ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis bei siekiant nustatyti ikiteisminiam tyrimui reikšmingas aplinkybes, baudžiamojoje byloje būtina apklausti Seimo narius V. Andriukaitį, V. Kvietkauską ir A. Vidžiūną", - iš Seimo tribūnos pareiškė G. Jasaitis.

Kaip teigė G. Jasaitis, įtariama, kad V.Andriukaitis būdamas valstybės tarnautoju per kelis kartus priėmė iš A.Janukonio 95 tūkst. Lt kyšį, V.Kvietkauskas - 25 tūkst. Lt, A.Vidžiūnas - 40 tūkst. Lt kyšį.

Kalbėdamas su žurnalistais, G. Jasaitis neatmetė galimybės, jog bus kreipiamasi į Seimą dėl imuniteto panaikinimo dar keletui Seimo narių.

Suimti parlamentarų nežadama

Pagal Seimo statutą, Seimo nario asmuo yra neliečiamas. Be parlamento sutikimo jis negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas darąs nusikaltimą.

Baigdamas kalbą, G. Jasaitis paprašė "Seimo sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn V. Andriukaitį, V. Kvietkauską ir A. Vidžiūną bei kitaip suvaržyti jų laisvę".

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Algimantui Salamakinui kilo klausimas, ką reiškia paskutinė šios frazės dalis - "kitaip suvaržyti jų laisvę".

Pasak G. Jasaičio, Konstitucijoje numatytas trigubas parlamentarų imunitetas - jų negalima patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti laisvę, kol negautas Seimo sutikimas.

Šį kartą Generalinė prokuratūra paprašė tik leisti atlikti du veiksmus. Kitaip tariant, prašoma leisti politikus patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir skirti kardomąsias priemones, bet ne suėmimą.

Duomenys - "Rubicon" įmonių grupės buhalterijoje

"Atsižvelgiant į operatyvinės veiklos metodais gautą informaciją ir ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis bei siekiant nustatyti ikiteisminiam tyrimui reikšmingas aplinkybes, baudžiamojoje byloje būtina apklausti Seimo narius V. Andriukaitį, V. Kvietkauską ir A. Vidžiūną", - iš Seimo tribūnos pareiškė G. Jasaitis.

G.Jasaičio teigimu, pareigūnų turimais duomenimis, kyšiai buvo paimti, kad parlamentarai darytų įtaką priimant įvairius norminius aktus Seime ir savivaldybėse.

Išanalizavus minėtus duomenis, taip pat nustatyta, kad juose yra įrašų apie 2001-2003 metais išmokėtas įvairias pinigų sumas Seimo nariams V. Andriukaičiui, V. Kvietkauskui ir A. Vidžiūnui. Šiuos duomenis patvirtina ir operatyvinės veiklos metodais gauta informacija.

Vykdant sankcionuotą "Rubicon" įmonių grupės akcininko Andriaus Janukonio telefoninių pokalbių kontrolę, gauta duomenų, kad su A. Mačiuičiu jie aptarė papirkinėjimo schemą. "Rubicon" įmonių grupės buhalterijoje šiam tikslui esą buvo numatytos konkrečios lėšos.

Remiantis telefoniniais pokalbiais, V. Andriukaitis nuo 2001 sausio 26 iki 2003 metų rugsėjo 19 dienos Vilniuje tiesiogiai pažadėjo, susitarė ir per kelis kartus priėmė iš "Rubicon group", "UAB "Dalkia" Lietuva", AB "Vilniaus energija", UAB "Litesko" valdybų nario, Šilumos tiekėjų asociacijos tarybos nario A. Janukonio 95 tūkst. litų kyšį.

Šie pinigai esą buvo sumokėti už teisėtą veikimą vykdant savo įgaliojimus - darant įtaką Seime, Vyriausybėje, ministerijose ir savivaldybėse svarstant bei priimant norminius aktus, susijusius su sostinės kino teatro "Vilnius" patalpų pardavimu, "AB "Lietuvos energija", Lietuvos elektrinė ir AB "Rytų skirstomieji tinklai" akcijų mainų įstatymo projektu, Šilumos ūkio įstatymu, Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėmis, Statybos techniniu reglamentu, Gamtinių dujų įstatymo papildymu, Gamtinių dujų perdavimo, paskirstymo, laikymo ir tiekimo licencijavimo taisyklėmis, PHARE lėšų skyrimu investiciniam projektui "Komunalinių atliekų deginimas Vilniaus elektrinėje", Biržų bei Trakų rajonų šilumos ūkių išnuomojimu UAB "Litesko".

Anot pareigūno, V. Kvietkauskas nuo 2002 metų birželio 13 dienos iki 2002 metų lapkričio 7 dienos Vilniuje pažadėjo, susitarė ir per kelis kartus iš A. Janukonio paėmė 25 tūkst. litų kyšį. Ši suma jam esą buvo sumokėta už įtakos darymą Seimo nariams svarstant ir priimant norminius aktus, susijusius su Šilumos ūkio įstatymu bei Gamtinių dujų įstatymo papildymu.

Įtariama, kad A. Vidžiūnas tuo pačiu laikotarpiu pažadėjo, susitarė ir per kelis kartus priėmė iš A. Janukonio 40 tūkst. litų. Jis esą darė įtaką Seimo narių ir savivaldybių tarnautojų veiksmams svarstant ir priimant norminius aktus, susijusius su Šilumos ūkio įstatymu, Gamtinių dujų įstatymo papildymu, UAB "Litesko" ūkine veikla šilumos ūkio srityje Alytaus rajone bei Palangoje.

A. Janukoniui ir A. Mačiuičiui šių metų birželio 28 ir 30 dienomis buvo pareikšti įtarimai papirkus minėtus Seimo narius.