„1990 m. kovo mėn. Lietuva pirmoji iš visų sovietinių respublikų paskelbė nepriklausomybę, ir nuo to laiko tai viena sėkmingiausių šalių politine prasme. 2004 m. ji įstojo į Europos Sąjungą ir NATO“, – rašo leidinys.

Lietuvą autoriai apibūdina kaip šalį, kuri nusprendė be kompromisų sunaikinti sovietinę praeitį.

„Lietuva pasiryžusi sunaikinti visą sovietinės praeities paveldą. Šalyje draudžiama demonstruoti komunistinius simbolius. 2005 m. kilo nacionalinis skandalas, kai paaiškėjo, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras kažkada dirbo KGB“, – rašo straipsnio autoriai, turėdami omenyje buvusį Užsienio reikalų ministerijos vadovą Antaną Valionį.

Leidinys taip pat praneša, kad Lietuva, kaip ir kitos kaimyninės Baltijos valstybės, smarkiai nukentėjo nuo finansinės krizės. Tačiau, apibūdindami dabartinę padėtį šalyje, autoriai pažymėjo, kad „nepaisant besitęsiančio ekonominio vargo, Lietuva sparčiai sveiksta, ir pirmąjį šių metų ketvirtį pagal augimo tempus ji užėmė antrą vietą Europoje.“

„Foreign Policy“ žurnalistas nurodė, kad sėkmingiausia šalis iš visų trijų Baltijos valstybių po Sovietų Sąjungos žlugimo yra Estija.

„Kartais ši šalis vadinama „E-stonia“ dėl klestinčio aukštųjų technologijų sektoriaus“, – rašo autoriai ir primena, kad būtent šioje šalyje buvo įkurta pažangi telekomunikacijų kompanija „Skype“.

Sėkmingiausia pokomunistinės epochos šalimi Estija įvardyta ir ekonominėje srityje. Taip pat nurodoma, kad Estijos santykiai su Rusija išlieka įtempti.

Aprašydami situaciją Latvijoje, autoriai nurodo, kad ji pirmoji iš trijų Baltijos valstybių buvo priimta į Pasaulio prekybos organizaciją. 2006 m. Latvija įvedė griežtus pilietybės įstatymus, uždraudusi išduoti pasus gyventojams, kurie neišlaikė latvių kalbos egzamino.

Pagal organizacijos „Freedom House“ reitingą, visos trys Baltijos šalys įvardytos kaip laisvos.

„Foreign Policy“ straipsnis pradedamas nuo padėties Rusijoje aprašymo. „Freedom House“ reitinge Rusija apibūdinta kaip nelaisva šalis.