Irake dvi dienas viešėjusios Lietuvos delegacijos narys Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Šarūnas Adomavičius BNS sakė, kad Irako atstovai pakviesti į Lietuva per rugsėjį vyksiančius Seimo rinkimus.

Anot Lietuvos diplomato, irakiečiai teigė, jog jiems ypač svarbu susipažinti su demokratinių rinkimų patirtimi ruošiantis saviem parlamentiniams rinkimams, kurie numatyti sausio 1 dieną.

Pasak KAM pranešimo spaudai, susitikime L.Linkevičius pasveikino Irako vyriausybę perėmus valdžią šalyje. Irako ministras pastebėjo, kad pastaruoju metu padėtis šalyje tapo šiek tiek saugesnė, žmonės stebi ir laukia naujosios valdžios sprendimų.

"Pradėjome nuo nulio, būdami ypač sudėtingoje situacijoje - turime mažai patirties, kaip kurti civilinės valdžios struktūras, ir daug ginklų", - sakė Irako gynybos ministras.

Pasak ministro L.Linkevičiaus, galima įžvelgti paralelių tarp Irako ir Lietuvos, kuomet daugiau nei prieš dešimtmetį "žengėme pirmuosius žingsnius, kurdami nepriklausomą valstybę".

L.Linkevičius taip pat pažymėjo, kad Lietuva pradėjo kloti pagrindą santykiams su valstybe, kuri turėdama totalitarinės valstybės praeitį ketina žengti demokratijos keliu.

Irako gynybos ministras padėkojo už koalicijos partnerių teikiamą pagalbą ir pažymėjo, kad ypač svarbi parama rengiant naująją Irako policiją, karius.

Susitikimas su L.Linkevičiumi - pirmasis oficialus Irako gynybos ministro Hazem Sha-Alan susitikimas su kitos šalies gynybos ministru.

Lietuvos KA ministras buvo pirmasis aukšto rango užsienio valstybės pareigūnas, aplankęs Iraką, po to, kai praėjusią savaitę JAV laikinoji administracija perdavė valdžią suformuotai laikinajai Irako vyriausybei.

Lietuvos atstovai sakė BNS išgirdę daug palankių atsiliepimų apie Lietuvos karius, kurių misijoje Irake yra apie 120.

Antradienį Lietuvos delegacija išskrido namo per Turkiją