Š. Skučas DELFI informavo, kad tokiu būdu VVSB išleido daugiau nei pusę lėšų, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir savivaldybės skirtų visuomenės sveikatos priežiūros veiklai vykdyti.

„SAM ir Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2010 m. rugsėjo 20 d. sudarė sveikatinimo veiklos sutartį, pagal kurią Vilniaus miesto savivaldybei skiriama 358,9 tūkst. Lt valstybės biudžeto lėšų tikslinė dotacija visuomenės sveikatos priežiūros veiklai vykdyti. Be to, biuras vykdo ir Vaikų sveikatos stiprinimo ir fizinio aktyvumo skatinimo Vilniaus mieste programą 2010 metams, kuriai Vilniaus miesto savivaldybė skyrė 50 tūkst. Lt“, - skaičiavo Š. Skučas.

Pasak jo, atliekant VVSB auditą nustatyta, kad net 182 tūkst. litų VVSB pernai išleido mokymams, už kuriuos mokėjo kelissyk brangiau nei rinkos kaina.

Š. Skučo vadovaujamos Kontrolės ir audito tarnybos specialistai nustatė, kad įvairiomis temomis (apie rūkymo, alkoholio, narkotikų žalą ir t.t.) skaitytų paskaitų akademinė valanda VVSB kainavo nuo 630 iki 1200 Lt. Auditoriai nutarė atlikti paprastą eksperimentą ir patikrinti, kokios yra tokių paslaugų rinkos kainos.

„Siekiant išsiaiškinti apytikrę mokymų panašiomis temomis rinkos kainą, apklaustos kelios bendrovės, vykdančios mokymų ir konsultacijų įvairiomis temomis veiklą. Bendrovės nurodė, kad pvz., vienos akademinės valandos mokymų apie rūkymo, alkoholio, narkotikų žalą, vartojimo prevenciją ar panašiomis temomis kaina būtų 90 Lt (be kavos pertraukėlių), kita bendrovė nurodė, kad lektoriaus vienos akademinės valandos mokymų apie rūkymo, alkoholio, narkotikų žalą, vartojimo prevenciją ar panašiomis temomis kaina būtų 172,35 Lt, trečia – 100-150 Lt už akademinę valandą“, - vardijo Š. Skučas.

Be to, į eksperimentą įtraukta ir viena iš įmonių, kuri teikė paslaugas VVSB. „Siekiant išsiaiškinti, kokiomis kainomis rinkoje teikiamos panašių temų seminarų vedimo paslaugos, tarnybos iniciatyva buvo kreiptasi ir į vieną iš bendrovių, laimėjusių vieną iš minėtų pirkimų. Bendrovė nurodė, kad panašių kursų kaina yra nuo 80 Lt už akademinę valandą“, - sakė Š. Skučas.

Pasak jo, nustatyta ir eilė pažeidimų – nuo biurokratinių reikalavimų nevykdymo iki mokėjimo už nesuteiktas paslaugas. Esą buvo ir toks atvejis, kai VVSB savo pasamdytai įmonei sumokėjo visą sutartą sumą už 25 paskaitas, nors jų buvo tik 20.

VVSB vadovas: viskas vyko laikantis įstatymų

VVSB direktorius Vytautas Šaduikis DELFI teigė, kad jo vadovaujama įstaiga viešuosius pirkimus vykdė laikydamasi įstatymų. O mokymų kaina esą yra subjektyvus dalykas.

„Reikia aiškintis. Na, kaip rinkos (kainos – DELFI)... Vienos kainos buvo per krizę, kitos dabar. Na, keičiasi. Pas mus viešieji pirkimai buvo pravesti pagal įstatymo reikalavimus“, - kalbėjo V. Šaduikis.
Detaliau auditorių išvadų jis teigė negalįs komentuoti, mat VVSB vadovybė su jomis dar nesusipažino.

DELFI primena, kad Vilniaus savivaldybės kontrolierius Š. Skučas jau antradienį gali netekti posto. Pats kontrolierius teigia, esą valdantieji siekia su juo susidoroti dėl auditorių atliekamų patikrinimų.