Smurtautojų aukas, atstumtus vaikus ir alkstančius varguolius keliolika metų glaudžiančiuose Panevėžio šeimos ir Vaikų paramos namuose – slogios nuotaikos. Valdininkai nusprendė, kad tokios įstaigos gali gyvuoti ir be biudžetinės paramos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atmetė šias socialines įstaigas vienijančios agentūros „SOS vaikai“ parengtą projektą. O daugelį metų jų išlaikymą rėmusi Panevėžio miesto savivaldybė šiemet nusprendė nutraukti įprastą finansavimą.


Pasiūlė verstis patiems


Panevėžio šeimos ir Vaikų paramos namai gerai žinomi šimtams vargą ir skurdą kenčiančių žmonių. Krizės metais kelią į šiuos namus pramynė šimtai panevėžiečių, netekę pragyvenimo šaltinio. Gurgiantys pilvai prie labdaringų pietų stalo atvedė būrį žmonių, anksčiau niekada nevarsčiusių socialinių įstaigų durų.

„Nuo spalio, kai prasidės šildymo sezonas, gali tekti pakabinti spynas. Šeimos namų pastatas kūrenamas malkomis, tai gal kaip nors versimės. O Vaikų paramos namų patalpose yra centrinis šildymas, tad neišsimokėsime. Geri žmonės atneša maisto, drabužių, tačiau pinigų mokesčiams nesurinksime“, – apgailestavo šių namų įkūrėja gydytoja Marija Zabulionienė.

Jautrios sielos moteris netikra dėl finansavimo, kurį skirdavo Panevėžio miesto savivaldybė. Nors iš biudžeto kasmet būdavo atseikėjama menka – apie 20 tūkst. litų – suma, jos užtekdavo sumokėti už šildymą, elektrą, ryšio paslaugas ir kt. Šiemet vietos valdžia nusprendė, kad taip finansuoti Šeimos ir Vaikų paramos namų negali.

M.Zabulionienė apstulbo, kai Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorė „tvarkietė“ Kristina Vareikienė esą pareiškė, kad socialinės įstaigos turi panaudos sutartį, todėl privalo pačios išsilaikyti.
„Kaip tokiai organizacijai išsilaikyti? Nebent pasidėjus kepurę elgetauti. Pajutau, kad mūsų paslaugos miestui nereikalingos“, – su ašaromis akyse iš savivaldybės išėjo likimo ir gyvenimo nuskriaustus žmones globojanti gydytoja.


Gautas Europos Sąjungos finansavimas Šeimos namams atnaujinti. Tačiau kol nėra užtikrintos lėšos pastatui išlaikyti, M.Zabulionienė nedrįsta įgyvendinti projekto.


Ministerija paliko likimo valiai


Panevėžio agentūrą „SOS vaikai“ likimo valiai paliko ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Panevėžiečių parengtas projektas, skirtas padėti smurtą patiriantiems žmonėms, finansavimo negavo.

Anot M.Zabulionienės, tai buvo tęstinis projektas, kuriam jau keletą metų SADM skirdavo lėšų. Šiemet projektas atmestas. Ministerijos atstovai tvirtina, kad jis neatitiko keliamų reikalavimų.
Kol valdininkai žiūri į popierius ir nustatinėja reikalavimus, labdaringai veiklai atsidavusios moters pastangomis veikiančiose įstaigose verda klerkams nepažįstamas gyvenimas.

Šeimos namuose kasmet apgyvendinama apie 80 moterų su vaikais. Čia priglaudžiamos ir miesto, ir Panevėžio rajono sumuštos ir psichologiškai palūžusios moterys. Tik rajono valdžia jokios paramos šiai įstaigai nėra suteikusi.
Šeimos namuose smurtą patyrusios moterys gyvena skirtingą laiką – kai kurioms pakanka tik pernakvoti, kitos glaudžiasi ir metus.

Iš Vaikų paramos namų labdarą įvairiais daiktais, drabužiais per metus išsineša apie pusė tūkstančio gyventojų. O labdaros valgykloje pamaitinama šimtai alkstančių vaikų ir suaugusiųjų. Čia netikrinami dokumentai ir nenustatinėjami reikalavimai. Iš akių ir kūno kalbos matosi, kam reikalinga pagalba.


„Daug moterų ir vaikų kenčia nuo smurto, didėja skurdas, tik nenorima to matyti. Matyt, valdininkams ramiau gyventi, kai tų problemų niekas nekelia“, – apmaudavo ir nuskriaustais vaikais, ir smurtą bei nepriteklius patiriančiomis moterimis besirūpinanti M.Zabulionienė.
Net po valdžios akibrokšto gydytoja pasiryžusi nenuleisti rankų ir toliau ieškoti būdų, kaip padėti socialiniame užribyje atsidūrusiems žmonėms.
Pareigūnai veža smurto aukas

Dėl Šeimos ir Vaikų paramos namų likimo susirūpinę ir policijos pareigūnai. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas teigė, kad M.Zabulionienės vadovaujamos organizacijos veikla labai padeda ir teisėsaugos institucijoms, ir savivaldybės socialinėms tarnyboms.


„Jei ne ši įstaiga, nežinotume, kur dėti smurtautojų aukas. Iškiltų didelė problema, nes niekas daugiau tokių paslaugų neteikia. Mūsų pareigūnai dažnai veža moteris su vaikais į šiuos namus. Čia niekada nebuvo joms uždarytos durys“, – sakė R.Bobinas.

Anot Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko, ši visuomeninė organizacija be didelių išlaidų suteikia labai reikalingą pagalbą.
Svarbiau darbas su popieriais

Panevėžio miesto meras Povilas Vadopolas tvirtino, kad agentūros „SOS vaikai“ įstaigų finansavimą nuspręsta nutraukti dėl teisinių nesklandumų.


„Teisininkai išaiškino, kad taip pat kaip anksčiau finansuoti negalima. Reikės rasti kitų būdų, kaip tą padaryti. Mes jau sutarėme, kad organizaciją paremsime. Administracijos direktorė jau skyrė 6 000 litų. Kam čia dar pučiamas burbulas“, – stebėjosi miesto galva.
Tačiau išrinkus naujos kadencijos merą, administracijos direktorė liko ta pati K.Vareikienė. Išgirsti jos poziciją VL nepavyko. Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorė nerado tam laiko. Sekretorė informavo, kad K.Vareikienė tądien dirbo su dokumentais ir vaikščiojo po skyrius.


Įžvelgė biurokratinių trūkumų


Lina Bušinskaitė, SADM Ryšių su visuomene skyriaus vedėja


Ministerijoje atrinkti geriausi projektai, kurie labiausiai atitiko keliamus tikslus ir buvo argumentuoti – pateikti reikalingi dokumentai bei pagrįsta, kaip bus teikiamos projekte nurodytos paslaugos. Išties labai gaila, kad šįkart nebuvo galimybės finansuoti agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyriaus pateikto projekto, nes jis nesurinko minimalaus balų skaičiaus – neperžengė 55 balų ribos, reikalingos gauti finansavimą. Jei projekto veiksmų planas yra nedetalus, jame nepagrįstas projekto vykdymo nuoseklumas, nėra išsamaus veiksmų aprašymo, nedetalizuotas lėšų apibūdinimas ir pan., tokiems projektams skiriama mažiau balų. Deja, tokie trūkumai užfiksuoti ir šiame projekte. Šiemet iš dalies finansuotas 21 projektas įvairiuose miestuose, o 13 projektų nesurinko reikiamo balų skaičiaus. Iš viso projektams skirta apie 449 tūkst. litų. Ekonominio sunkmečio laikotarpiu projektų finansavimas iš valstybės biudžeto sumažėjo beveik tris kartus.

Viena efektyviausių organizacijų


Deimantė Žebrauskaitė, Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktorė


Tai dar vienas pavyzdys, kaip efektyviai veikianti ir visuomenei reikalinga organizacija negali išgyventi. Lengviausia pasakyti, kad nėra pinigų arba yra tam tikros kliūtys ją remti. Agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius – viena efektyviausiai veikiančių organizacijų. Tokioms organizacijoms gauti paramą iš įmonių ir išgyventi be biudžetinės paramos, ypač Panevėžyje, sudėtinga. Nevyriausybininkai dažnai pasvarsto, kodėl savivaldybės, valstybė negalėtų pirkti paslaugų iš tokių organizacijų, kurios yra reikalingos visuomenei ir teikia svarbią pagalbą.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją