• Poilsiautojai nepasikeitė

    Išvartė šiukšliadėžes

    Dar prieš atidarant rekonstruotą gatvės atkarpą miesto vadovai reiškė rūpestį, kaip seksis palaikyti tvarką atnaujintoje pėsčiųjų alėjos dalyje. Nerimauta ne be pagrindo – tai jau spėjo įrodyti atnaujintą gatvę pamėgę vandalai.

    Šią savaitę J.Basanavičiaus gatvę tvarkantys Palangos komunalinio ūkio darbuotojai pastebėjo, jog išverstos kelios rekonstruotos gatvės atkarpoje stovėjusios šiukšlių dėžės. Kad taip pasielgta tyčia, nekyla abejonių – atliekoms skirtos dėžės išverstos su visomis gatvės dangos plytelėmis. Nors J.Basanavičiaus gatvės rekonstrukcijos darbus atlikusi bendrovė “Hidrostatyba” dar tą pačią dieną per keletą valandų jas pastatė į vietą, nerimą kelia faktas, jog tai ne pirmas piktybiškai nusiteikusių gatvės lankytojų darbas.

    Rauna gėles

    Likus vos kelioms dienoms iki vasaros sezono atidarymo šventės, kurios pagrindinis akcentas turėjo tapti naujosios pėsčiųjų alėjos pristatymas visuomenei, J.Basanavičiaus gatvėje netoli jūros tilto buvo sudaužyti keturių grindinyje įmontuotų ir aukštyn šviesti turinčių žibintų stiklai. “Pasistengta” ir daugiau – nenustatyti asmenys tąkart išrovė ir į krūvą sudėjo neseniai čia susodintas žydinčias gėles.

    Beje, želdinius prižiūrintys Palangos komunalinio ūkio specialistai sako nuniokotus gėlynus tvarkyti turintys ir dabar. Jau įprastu tapo vaizdas, kai džiūva išrautos, nulaužytos ar ištryptos gėlės. Pasak apželdinimo specialistų, siekiant, kad rekonstruota gatvės atkarpa atrodytų tikrai gražiai, kiekvieną savaitę tenka iš naujo pasodinti po keliasdešimt gėlių, o tai nepigiai kainuoja.

    Nemato vaistų

    “Agresyviai nusiteikęs jaunimas laužo medžius, tai kodėl negali su visomis dangos plytelėmis išversti kelių šiukšlių dėžių? Pats tik vieną kartą – vasaros sezono atidarymo metu – praėjau sutvarkyta gatvės atkarpa, pasibaisėjau, kaip elgiamasi, ir daugiau čia nebesirodau”, - sakė P.Šidiškis. Anot bendrovės vadovo, skaudu žiūrėti, kaip niokojama tai, kas mažiau nei prieš mėnesį pristatyta visuomenei. “Nuolat apspardomi gatvėje įrengti žibintai, pats mačiau, kad jau yra peiliais ar kitais aštriais daiktais supjaustytų ir suraižytų suolų, vežtų net iš Prancūzijos”, - vardijo P.Šidiškis.

    Pasak “Hidrostatybos” generalinio direktoriaus, jau dabar projektuotojai suka galvas, ar nevertėtų rudenį dar labiau sutvirtinti, gal giliau įbetonuoti šiukšliadėžės. “Kita vertus, nuo piktadarių apsisaugoti nėra vaistų – jei nesugebės išversti, sulaužys pačias šiukšliadėžes”, - mano P.Šidiškis.

    Rūpinsis praktiškumu

    Rangovų vadovas taip pat atkreipė dėmesį, jog visiškai nesaugoma ir šviesi gatvės danga. “Mėtomi pomidorai, ledai, įvairios atliekos. Jau dabar gatvėje pilna didžiulių dėmių”, - kalbėjo generalinis direktorius.

    P.Šidiškis “Vakarinei Palangai” sakė, jog svarstomas variantas likusiai J.Basanavičiaus gatvės daliai parinkti tamsesnes grindinio plyteles. Bendrovės vadovo nuomone, nieko tokio, jog trinkelių spalva dviejose gatvės dalyse skirsis. “Mūsų žmonių kultūra yra tokia, kad vien grožio žiūrėti negalime – būtina rūpintis ir praktiškumu”, - teigė P.Šidiškis.

    Rangovo generalinis direktorius pabrėžė, jog “Hidrostatyba” yra tvarkiusi ne vieno miesto gatves, tačiau greičiausiai niokoti imta būtent Palangoje. “Čia renkasi išskirtinė publika – iš įvairių šalies miestų suvažiavę poilsiautojai pajunta laisvę ir ima elgtis, kaip geidžia širdis, kartais sužvėrėja. Kasryt einu prie jūros maudytis, tad matau, kaip apie penktą ar pusę šeštos ryto iš visų krūmų ima lįsti neblaivūs jaunuoliai. Ir, pažiūrėjęs į juos, negali pasakyti, kad jie - valkatos”, - sakė P.Šidiškis.

    Ieško efektyvių medžiagų

    Šią vasarą miestui padaugėjo rūpesčių ne tik dėl gadinamos rekonstruotos J.Basanavičiaus gatvės atkarpos, bet ir jos valymo. Šviesaus grindinio švarinimas miestui taip pat gali kainuoti brangiai. Specialiosios paskirties bendrovės “Palangos komunalinis ūkis” darbuotojai turėjo nemenkai paplušėti, kai po naujosios J.Basanavičiaus gatvės dalies bei vasaros sezono atidarymo teko naikinti po nakties atsiradusias kraujo, įvairių rūšių alkoholio bei riebalų paliktas dėmes, įsigėrusias šviesiame gatvės grindinyje.

    Bendrovės direktorius Steponas Dokšus “Vakarinei Palangai” sakė, jog dabar ieškoma tokių cheminių medžiagų, kurios galėtų jas panaikinti visiškai. “Išbandėme aštuonias rūšis, tačiau visos neefektyvios. Įmonės siūlo, giria, žada puikių rezultatų, tačiau jų nėra. Kai išdžiūsta valymo skystis, dėmės vėl matosi. Jos nėra išvalomos taip, kaip norėtųsi. Stengiamės surasti tokias chemines medžiagas, kurios galėtų riebalų dėmes panaikinti visiškai”, - teigė S.Dokšus. “Palangos komunalinio ūkio” direktorius sakė, jog daugiausiai rūpesčių kelia nuo šašlykų ar kitų kepinių palikti riebalų pėdsakai.

    “Vakarinei Palangai” S.Dokšus minėjo, kad ir ateinančią savaitę rinksis kitų įmonių siūlomų valymo priemonių, o efektyvumą, kaip ir dabar, stebės “Palangos komunalinio ūkio” bei Savivaldybės Komunalinio skyriaus atstovų komisija. “Norime surasti ne tik tokias, kurios būtų efektyvios, bet, kad ir į Ronžės upelį patekęs vanduo su chemikalais nepadarytų žalos - nenugaištų čia plaukiojančios žuvys”, - teigė įmonės vadovas.

    Galvoja apie techniką

    Pasiteiravus, ar neketinama J.Basanavičiaus gatvės dalies plauti specialia mašina, S.Dokšus atsakė, jog darbą reikėtų mechanizuoti, nes dabar darbuotojai tvarko tik vieną trečdalį gatvės, o kitąmet prisidės dar du. “Tokių plotų neišvalysime. Mūsų tikslas, kuo efektyviau ir mažesnėmis sąnaudomis tvarkyti atnaujintą J.Basanavičiaus gatvės dalį. Bandėme ją valyti aukšto slėgio siurbliu “Kircher”, tačiau šis pasirodė netinkamas, nes plauna siūles tarp trinkelių, o pastarosios gali iškristi. Reikia galvoti apie specializuotą techniką, tačiau pirmiausia būtina surasti tinkamas chemines medžiagas”, - teigė bendrovės direktorius. S.Dokšus laikraščiui negalėjo pasakyti, kiek miestui kainuos naujų priemonių įsigijimas, nes nėra aišku, kokia jų koncentracija bus naudojama. “Palangos komunalinio ūkio” direktorius teigė, kad už kai kurių jau išbandytų litrą reikia mokėti trisdešimt penkis litus.

    Poilsiautojai nepasikeitė

    “Palangos komunalinio ūkio” direktorius laikraščiui minėjo, jog rekonstruotą J.Basanavičiaus gatvės dalį jo darbuotojai pradeda valyti vos prašvitus. Nuolatos čia darbuojasi trys žmonės, tačiau esant būtinybei siunčiama ir daugiau. Pasak S.Dokšaus, komunalininkai darbus baigia apie pietus, o kartais, jei mažiau prišiukšlinta, ir aštuntą ar devintą valandą ryto.

    “Palangos komunalinio ūkio” direktorius “Vakarinei Palangai” sakė, jog naujoje J.Basanavičiaus gatvės dalyje randama daug šiukšlių. Restauruota įspūdinga pėsčiųjų alėja poilsiautojų neprivertė elgtis kitaip nei anksčiau. Palyginti su praėjusiu sezonu, šiukšlių nesumažėjo. “Primeta jų ir į Ronžės upę. Randame plaukiojančių plastmasinių ir nuo alaus butelių, sulčių bei traškučių pakelių. Kaskart per visą Ronžę nuo Vytauto gatvės iki pat žiočių, ištraukiame apie kubą šiukšlių”, - pasakojo S.Dokšus. Tokios pat atliekos paliekamos ir pėsčiųjų bulvare. Pasiteiravus, kiek iš viso išvežama šiukšlių iš pačios šviesiausios Lietuvoje gatvės, “Palangos komunalinio ūkio” direktorius negalėjo atsakyti, nes atskirai tai nėra skaičiuojama.