Tokius planus Vilniaus meras Artūras Zuokas, sostinės socdemų lyderis Romas Adomavičius, „darbietis“ Jonas Pinskus bei LLRA atstovas Jaroslavas Kaminskis išdėstė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Anot J. Kaminskio, LLRA į valdančiąją koaliciją atėjo su labai konkrečiais planais. Pirmiausiai jis akcentavo žemės grąžinimo klausimą – jis lenkų tautinei mažumai jau eilę metų yra vienas opiausių.

„Iki šiol žmonės siuntinėjami nuo institucijos prie institucijos, ir tai tęsiasi jau 20 metų“, - sakė J. Kaminskis.

Kaip antrą LLRA prioritetą, politikas nurodė siekį daugiau dėmesio skirti Vilniaus priemiesčiams, kuriuose nemažą populiacijos dalį sudaro tautinių mažumų atstovai.

Norime, kad daugiau dėmesio būtų skirta priemiesčiams. Markučiai iki šiolei neturi nei centralizuotai teikiamo vandens, nei nuotekų sistemos. Kazbėjai, Daniliškės, Naujasodžiai, Trakų vokė – irgi miestas, bet sąlygos kaip kaimuose“, - vardijo J. Kaminskis, veikiausiai užimsiantis šiuo metu laisvą vicemero postą.

Trečiasis punktas LLRA darbų plane – ne politinis ar infrastruktūrinis, o religinis. Anot J. Kaminskio, jeigu Vilniaus arkivyskupijos kurija išreikš tokią valią, LLRA darys viską, kad sostinėje būtų pastatytas Jėzaus gailestingumo sanktuariumas.

Būtinybę statyti tokį religinį objektą politikas grindė ne tik religiniais motyvais, bet ir būsima nauda miestui. Esą Vilnius nepakankamai išnaudoja piligriminio turizmo galimybes.

Kaip to pavyzdį J. Kaminskis pateikė Lenkijos Krokuvos miestą, kur vien piligriminis turizmas prie bendro turistų srauto prideda apie 2 mln. žmonių per metus.

Anot LLRA atstovo, partija siekia ne tik aktyviau dalyvauti miesto valdyme, bet ir pridėti stabilumo. „Einame į koaliciją, nes manome, kad destabilizuoti arba paralyžiuoti miesto valdžios darbą nėra leistina. Vardan kažkokio stabilumo, kad kuo mažiau būtų politinių rietenų, mes atėjome“, - tvirtino jis.

J. Kaminskis patvirtino, kad LLRA pretenduoja ne tik į žemės grąžinimo klausimų kuravimą, bet ir į miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto vadovo postą.

A.Zuokas: Darbo partijos atstovai bus deleguoti tiesiogiai gatvių tvarkyti

Pristatydamas pasikeitusią koaliciją, meras A. Zuokas nesusilaikė nepasišaipęs iš Darbo partijos, grasinusios palikti valdančiuosius, bet pasilikusios koalicijoje ir veikiausiai prarasiančios dalį postų LLRA naudai.

„Darbo partijos atstovai bus deleguoti tiesiogiai gatvių tvarkyti“, - sakė A. Zuokas, komentuodamas „darbiečio“ J. Pinskas pasisakymą apie būtinybę dalyvauti miesto gatves prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ valdyme.

J. Pinskus, savo ruožtu, suskubo pareikšti, kad jo partija tikrai nesikrato kelininkų darbo: „Jeigu reikės, „darbiečiai“ tvarkys ir gatves“.

Seimo nario mandatą į vicemero postą iškeitęs politikas pripažino, jog partijos viduje esama trinties tarp jo ir „darbiečių“ lyderio Viktoro Uspaskicho, kuris pasisakė už frakcijos pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos. Tačiau J. Pinskus to nesureikšmina.

„Mūsų partija yra demokratinė partija. Nuomonės kartais skiriasi, bet svarbiausia – kad atrandamas sprendimas“, - teigė vicemero postą išsaugojęs politikas. Jis taip pat pažymėjo, neva Darbo partija iš koalicijos reikalavo ne daugiau galių, o aiškesnio politinės atsakomybės pasiskirstymo.

Visi praplėstos koalicijos nariai vieningai tvirtina, kad LLRA įtraukimas į valdančiųjų gretas miestui bus tik į gera. „Platesnėje koalicijoje daugiau galvų, galima aptarti problemas, ir stabilumo daugiau. Neesminiai stumdymaisi nepriduoda darbingumo. Šis pasikeitimas bus į naudą ir savivaldybei, ir miestiečiams“, - sakė Vilniaus socialdemokratų lyderis, vicemeras R. Adomavičius.

A. Zuoko žodžiais, jo ir LLRA pirmininko Valdemaro Tomaševskio požiūriai į Vilniaus valdymą „tikrai sutampa“. Esą LLRA, kaip ir mero vadovaujamas judėjimas „Taip“ pasisako už savivaldybės įmonių depolitizavimą – šį klausimą A. Zuokas anksčiau nurodė kaip vieną esminių nesutarimų su „darbiečių“ lyderiu V. Uspaskichu priežasčių.

Skaičiuojama, kad į koaliciją įsiliejus LLRA, valdančioji dauguma padidės iki 36 narių iš 51.