"Noriu pastebėti, kad mūsų nesutarimai su kai kuriais Tautininkų vadovais buvo sąlygoti jų nesugebėjimo elgtis pagal partijos įstatus. Ir čia deja, jų pačių klaidos. Tautininkų frakcijoje narių buvo virš kelių šimtų, o sekmadienį sprendimą priėmė penkiasdešimt keli. Vis dėl to matau gerą perspektyvą tautininkams veikti, jų idėjos ir iniciatyvos mums tikrai yra svarbios", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams kalbėjo A. Kubilius.

  Atsiskyrė netekę lyderių 

Vilniuje sekmadienį vykusi Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų Tautininkų frakcijos konferencija nusprendė trauktis iš konservatorių partijos ir atkurti nuosavą partiją.

Nutraukti veiklą partijoje Tautininkų frakcija nusprendė po to, kai nesugebėjo įtikinti konservatorių vadovybės atstatyti savo vadovų narystę partijoje.

"Frakcija neteko savo lyderių, Seimo narių. Tai paralyžiuoja Tautininkų frakcijos veiklą TS-LKD ir daro ją neįmanoma", - sakoma tautininkų priimtame nutarime.

Iš TS-LKD partijos balandį buvo pašalintas tautininkų lyderis Gintaras Songaila, kiek anksčiau buvo sustabdyta Kazimiero Uokos ir Arvydo Radžiūno narystė. Tautininkai taip pat skundėsi, kad nėra pakankamai atstovaujami TS-LKD vadovybėje.

Frakcijos vadovas Algimantas Birbilas kreipdamasis į bendražygius teigė, kad susitikime su konservatorių vadovybe tiesiog buvo atsakyta, kad tautininkų vadovai vėl galės mėginti stoti į partiją.

"Mes bandėme, tarėmės, bet nieko iš to negavome", - sakė jis.

Politologas Algis Krupavičius teigė, kad nepaisant stiprėjančio nacionalizmo, atsikūrusi savarankiška tautininkų partija neturi daug galimybių tapti įtakinga politine jėga.

"Tautininkų partija turėtų daug problemų - nėra patrauklių lyderių, trūksta idėjų, nes jungia vienintelė tautiškumo ir lietuviškumo idėja, ši partija niekada neturėjo pakankamų resursų, įskaitant finansinius. Kol kas verta manyti, kad tai bus dar viena popierinė partija Lietuvoje", - BNS sekmadienį sakė politikos ekspertas.

A.Krupavičius atkreipė dėmesį, kad savarankiškos Lietuvių tautininkų sąjungos veikla nebuvo sėkminga, o didesnę įtaką ši politinė jėga gavo tik po to, kai 2008 metais įsiliejo į Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos gretas.