Nutraukti veiklą partijoje Tautininkų frakcija nusprendė po to, kai nesugebėjo įtikinti konservatorių vadovybės atstatyti savo vadovų narystę partijoje.

“Frakcija neteko savo lyderių, Seimo narių. Tai paralyžiuoja Tautininkų frakcijos veiklą TS-LKD ir daro ją neįmanoma”, - sakoma tautininkų priimtame nutarime.

Iš TS-LKD partijos balandį buvo pašalintas tautininkų lyderis Gintaras Songaila, kiek anksčiau buvo sustabdyta Kazimiero Uokos ir Arvydo Radžiūno narystė. Tautininkai taip pat skundėsi, kad nėra pakankamai atstovaujami TS-LKD vadovybėje.

Frakcijos vadovas Algimantas Birbilas kreipdamasis į bendražygius teigė, kad susitikime su konservatorių vadovybe tiesiog buvo atsakyta, kad tautininkų vadovai vėl galės mėginti stoti į partiją.

“Mes bandėme, tarėmės, bet nieko iš to negavome”, - sakė jis.

Frakcijos konferencijoje už pasitraukimą iš TS-LKD balsavo 55 delegatai, prieš buvo 17, o keturi susilaikė. Balsavime pralaimėję tolesnės bendros veiklos šalininkai po balsavimo demonstratyviai konferenciją paliko.

Pasitraukimo oponentai sakė, kad savarankiška atkurta partija neturėtų galimybių sėkmingai pasirodyti rinkimuose, todėl veikla TS-LKD partijoje yra vienintelis būdas būti labiau matomais.

“Patekti į Seimą reikia 5 proc. balsų. Tam reikia 66 tūkst. Lietuvos piliečių balsų. Per visą nepriklausomybės istoriją, kai tautininkai veikė savarankiškai, iki šios dienos gavome tik 59 tūkst.”, - konferencijoje kalbėjo už tolesnę veiklą TS-LKD pasisakęs Žilvinas Leškevičius.

Jis priminė, kad 2004 metais paskutiniuose Seimo rinkimuose, kai dalyvavo savarankiškai, Lietuvių tautininkų sąjunga surinko tik 2,5 tūkst. balsų.

TS-LKD partijos Priežiūros komitetas G.Songailą iš partijos pašalino balandžio pabaigoje, po to, kai jis teismui apskundė konservatorių Vilniaus skyriaus sprendimą derėtis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija dėl koalicijos Vilniaus miesto savivaldybėje. Prieštaringais, dažnai radikaliais pareiškimais žinomas G.Songaila anksčiau ne kartą viešai kritikavo partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus veiklą.

G.Songaila sekmadienį žurnalistams sakė, kad nauja atskira partija turėtų būti atkurta šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

"Galbūt rudenį bus steigiamasis suvažiavimas, vėliausiai - kitų metų vasarį", - sakė jis.

G.Songaila anksčiau nevengė kritikos TS-LKD vadovybei, ypač partijos pirmininkui A.Kubiliui, o oficialia pašalinimo priežastimi tapo jo skundas teismui dėl partijos Vilniaus skyriaus sprendimo derėtis su Lietuvos lenkų rinkimų akcija po savivaldos rinkimų formuojant sostinės valdžią.

Iki tol didelės įtakos Lietuvos politiniame gyvenime neturėjusi Lietuvių tautininkų sąjunga į TS-LKD įsiliejo 2008 metais.