Mitinge dalyvavo apie 300 lenkų tautinės mažumos atstovų. "Diskriminacijos ir nutautinimo politikai - stop", "Žemė - ne žemgrobiams, o teisėtiems savininkams" - tokius ir panašius šūkius lietuvių, lenkų ir anglų kalba laikė mitinguotojai.

Renginyje kalbėję tėvai, mokiniai apgailestavo, kad lenkų tautinė mažuma yra diskriminuojama.

Pasak Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio, europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio, Lietuvoje priimtas diskriminuojantis Švietimo įstatymas, o Tautinių mažumų įstatymas panaikintas. "Gal priims įstatymą, kad ir kapinėse bus negalima rašyti lenkų kalba? Nepasiduokime, ginkime savo kalbą, savo žemę, savo tikėjimą. Tikiuosi, kad turėsime sąjungininkų visame pasaulyje", - sakė V. Tomaševskis.

Tai jau antrasis Lietuvos lenkų protesto mitingas prie JAV ambasados Vilniuje. Kaip ir per šių metų birželio 10 d. mitingą, Lietuvos lenkai savo peticijoje, adresuotoje JAV ambasadorei Anne Derse, prašė jos tarpininkauti ginant Lietuvos lenkų tautinių mažumų interesus.

"Teigiame, kad Lietuvos lenkų tautinė mažuma ir toliau yra diskriminuojama. Siekiame, kad Lietuva savo teritorijose saugotų tautines mažumas, atsižvelgdama į Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugą, turinčių esminę reikšmę stabilumui, demokratijos išsaugojimui ir taikai. (...) Demokratiška visuomenė turėtų ne tik gerbti visų tautinėms mažumoms priklausančių asmenų etninį, kultūrinį, kalbinį ir religinį savitumą, bet ir sudaryti tinkamas sąlygas tam savitumui reikštis, jį saugoti ir plėtoti.

Prašome Jūsų tarpininkauti ginant Lietuvos lenkų tautinių mažumų interesus", - sakoma peticijoje.

Joje taip pat informuojama, kad buvo kreiptasi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą dėl diskriminacinių Švietimo įstatymo nuostatų įvertinimo. "Gavę minėtos tarnybos atsakymą esame įsitikinę, kad negalime pasitikėti šia politizuota institucija",- pažymima peticijoje.

Seimui priėmus naują Švietimo įstatymą, šimtai Lietuvos lenkų protestavo prieš šį dokumentą.

Gegužės 19 d. apie 500 žmonių Vilniuje, prie Švietimo ir mokslo ministerijos, susirinko į protesto akciją, kurioje buvo reiškiamas nepasitenkinimas naujuoju Švietimo įstatymu. Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumo surengtame mitinge žmonės reikalavo didesnių galimybių savo vaikams Lietuvos mokyklose mokytis lenkų kalba, primena ELTA.

Gegužės 23 d. į piketą prie Vengrijos ambasados susirinkę Lietuvos lenkai kreipėsi į Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančios Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną, prašydami pagalbos sprendžiant jiems aktualias problemas. Piketuotojų manymu, paradoksalu, bet Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą Lietuvos lenkų teisinė situacija, užuot gerėjusi, pradėjo blogėti.

Kaip ELTA jau skelbė, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis ir 26 jo kolegos dėl autochtoninės lenkų mažumos teisių apsaugos skundžia Lietuvą Europos Tarybos pirmininkui Hermanui Van Rompuy, Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso, Vengrijos, pirmininkaujančios Europos Sąjungai, premjerui Viktorui Orbanui.

Laiške prašoma apginti esą drastiškai pablogėjusias lenkų mažumos teises, įpareigoti Lietuvos valdžią laikytis ES įstatymų tautinių ir etninių mažumų teisių apsaugos srityje bei paraginti Lietuvos valdžią nustoti vykdyti Lietuvos lenkų tautinę mažumą diskriminuojančius veiksmus.