Lietuviai ryžtasi emigruoti ir dėl mažų atlyginimų, dėl didelių kainų, dėl kitų priežasčių. Tad ar iš šalies išvykęs tautietis turi turėti tokias pat teises kaip ir pasilikusieji gyventi Lietuvoje?

„Pamačiau lietuvius Amerikoje, kur aš nebuvau turistė, bet visą laiką susitikinėjau su tenai gyvenančiais tautiečiais. Iš tų žmonių aš gavau didžiulę lietuviškumo pamoką, aš pamačiau tikro, neprimeluoto, nesaldaus lietuviškumo. Ir tai aš tenai išvydau iš visų 3 kartų. Dėl to esu labai laiminga, - kalbėjo N. Oželytė. - Iki kelionės pati buvau kategoriškai nusistačiusi prieš dvigubą pilietybę. Bet žinote, pagilinau savo galvojimą. Juk pilietybė yra ne vien juridinis faktas, pilietybė yra prigimtinė teisė į lietuvybę“.

“O mano evoliucija buvo priešinga: anksčiau buvau dvigubos pilietybės šalininkas, bet, kai pradėjome svarstyti šitą klausimą Seime, labai rimtai įsiklausiau į visus argumentus ir balsavau už viengubą pilietybę, - kalbėjo Seimo narys Kazimieras Uoka. - Kaip tautininkas myliu visus lietuvius, bet labiausiai tuos, kurie gyvena Lietuvoje, čia dirba, moka mokesčius ir augina vaikus. Išvykę irgi yra lietuviai, bet man mielesni čia pasilikę lietuviai“.

Anot N. Oželytės, dviguba pilietybė reikalinga dar ir todėl, kad į Lietuvą gyventi norėtų sugrįžti emigrantų vaikai. Tačiau Amerikoje gimęs ir Lietuvoje jau 19 metų gyvenantis verslininkas Arūnas Pemkus didelio grįžtančiųjų srauto nesitikėtų.

“Dėl grįžimo, yra psichologiškai tam tikri lūžio taškai. Jeigu žmogus negrįžta per 2-3 metus, tai jau pirmas lūžio taškas: jis jau svarstys apie pasilikimą, buto įsigijimą naujoje šalyje. Jeigu vaikai gimsta, svarstys apie vaikų mokyklą ir panašiai, - dėstė A. Pemkus. - Antras lūžio taškas yra apie 8-10 metus. Jeigu negrįžo per tą laiko tarpą, tikimybė, kad grįš yra praktiškai lygi nuliui. O su vaikais - kita situacija. Jeigu nebus iš šios valstybės, iš mokslo insitutcijų, bandymo prisikviesti lietuvių palikuonių, tai maža dalis galbūt tegrįštų. Tik iš idėjos pamatyti tėvų žemę. Jeigu būtų galima prisikviesti mokytis, tai tikimybė būtų didesnė“.